Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekári štrajk pre chýbajúce zdroje neplánujú, na sestry však nemajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ambulantní lekári, ktorí pôvodne hrozili, že 2. apríla zatvoria ambulancie, v súčasnosti neplánujú nátlakové akcie pre chýbajúce zdroje v zdravotníctve. Avizovali však, že sa pridajú k akcii Slovenskej lekárskej komory s pozastavovaním povolení na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Ako dnes vyhlásil prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Ladislav Pásztor, ambulantní lekári nechcú ísť proti pacientovi ani proti jeho peňaženke. Opätovne však zdôraznil, že na úpravu miezd sestier, ktorá má prísť od apríla, nemajú ambulancie zdroje.
      
Šéf asociácie vyzval zdravotné sestry, aby nezhoršovali situáciu v zdravotníctve, nepáči sa mu tiež "štvanie" sestier proti lekárom. Protestuje proti tvrdeniam, že ambulancie majú dosť peňazí na zvýšenie platov sestier, ale nechcú tak urobiť. Ako poznamenal, rokovania so zdravotnými poisťovňami nepriniesli "takmer nič". Všeobecná zdravotná poisťovňa mala ambulanciám navýšiť platby o sedem percent, rovnaké navýšenie im navrhuje aj Dôvera. Lekári od nej naposledy žiadali 14 percent, preto podľa Pásztora zvažujú, či zmluvy podpíšu, verí však v dohodu.
      
Zvýšiť mzdy sestier je vraj schopných 25 percent ambulancií. "Všade tam, kde to možné je, zákon naplníme," skonštatoval Pásztor. Pripustil, že jednou z možností, ako sa vyrovnať so súčasnou legislatívou, je preraďovanie sestier na iné pozície či skracovanie ich úväzkov. Asociácia dnes opätovne upozornila, že štvrtinu ambulancií môže nový zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a zdravotných asistentiek priviesť do straty, a tak aj k zániku.
      
Pásztor priblížil, že ambulantní lekári budú od novej vlády žiadať odstránenie ich "neústavnej" diskriminácie. Myslí si totiž, že aj ambulantní lekári by mali mať garantované mzdy tak ako ich kolegovia v nemociach. Ich predstava je mzda na úrovni 1,9-násobku priemernej mzdy.

Poukázal na to, že aj ambulantní lekári poskytujú zdravotnú starostlivosť v rámci verejného zdravotného poistenia, preto nevidia dôvod na takúto "diskrimináciu". Ambulancie plánujú svoje riešenia situácie v zdravotníctve predostrieť aj novému premiérovi, pokiaľ by nedošlo k zhode, avizoval, že majú pripravený krízový manažment.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu