Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Šokujúce informácie o najbohatšom Slovákovi Babišovi: Utajený sponzor Smeru!

Bol Babiš sponzorom Smeru?
Bol Babiš sponzorom Smeru? (Zdroj: .týžden)

BRATISLAVA - Najbohatší Slovák Andrej Babiš, ktorý sa preslávil výrokmi, že česká politika je presýtená korupciou, pravdepodobne sám nemá zametené pred vlastným prahom. Pred voľbami v roku 2006 podporil Smer-SD, ale sponzorský dar v oficiálnom účtovníctve Ficovej strany nefiguruje. Tvrdí to týždenník .týždeň, ktorý pátral po odpovedi na otázku, prečo je to tak.

Najskôr to bola sponzorská zmluva medzi podnikateľom Ľubomírom Blaškom a  vtedajším financmajstrom Smeru Fedorom Flašíkom, z ktorej vyplýva, že Blaško daroval strane pred voľbami 2002 rovných 32 miliónov korún. Potom sa zjavil hlas podobný Ficovi, ktorý zohnal minimálne 75 miliónov korún pre stranu „vlastnou hlavou“.  Jeden zo zakladateľov Smeru Bohumil Hanzel tvrdil, že videl aj notársky overenú kópiu zmluvy medzi Ficom a „skupinou piatich sponzorov, ktorých zastupuje veľmi vplyvný podnikateľ”. V zmluve sú vraj títo sponzori označení ako sympatizanti 1 až 5, pričom v roku 2006 im patrilo prvých 25 miest kandidátky Smeru, napísal .týždeň.

Podľa jeho zistení však financoval Smer aj vplyvný podnikateľ Andrej Babiš, čo potvrdil poslanec a člen predsedníctva Smeru Ivan Varga. „Fico na predsedníctve povedal, že Babiš dal Smeru nejaké sponzorské, ktoré k nám však nedorazili. Účtovne to zrejme neprebehlo,“ povedal .týždňu Varga. Evidentne totiž nešlo o oficiálny dar, inak by zrejme Babiš poslal peniaze zo svojho osobného (firemného) účtu na oficiálne konto Smeru.

Užšiu spoluprácu s politikmi Smeru sa zrejme Babiš pokúsil nadviazať už pred voľbami v roku 2006. Ficova strana bola totiž vtedy v kurze, pričom bolo vysoko pravdepodobné, že zostaví budúcu vládu. A Babiš, ktorý vtedy posilňoval svoje podnikateľské aktivity aj na Slovensku, sa chcel poistiť. Podnikanie v agrorezorte totiž do značnej miery závisí od rozhodnutí ľudí, ktorí sú práve pri moci. Babišovou poistkou mal byť sponzorský dar.

Babiš tvrdí, že Fica prvýkrát stretol v roku 2006, keď navštívil ako premiér stánok Dusla Šala na Agrokomplexe Nitra. „Žiadny nadštandardný vzťah s ním nemám. Poznám ho rovnako ako pána Gašparoviča, Mikloša, Dzurindu, Figeľa, Bugára alebo Sulíka zo spoločenských akcií.“

Babiš zároveň odmieta, že by daroval Smeru nejaké peniaze. „Žiadnej strane sme nikdy nepomáhali ani finančne ani inak. Vaše otázky sú sprosté lži, výmysly a drzá provokácia. Majzlana ani Flašíka nepoznám a v živote som s nimi nehovoril,“ odbil podnikateľ redaktora.

Rovnako nezainteresovane sa tvári aj strana Smer, ktorá cez svojho hovorcu Erika Tomáša odkázala: „Strana Smer nedostala od podnikateľa Babiša ani jeho firiem žiadny dar a preto ho ani nemôže mať evidovaný vo finančnej správe. Z uvedeného vyplýva, že strana ani nemala byť prečo zaviazaná tomuto podnikateľovi. Príbeh, ktorý svojimi otázkami naznačujete, je celý nepravdivý a vykonštruovaný. V prípade, že bude takýmto spôsobom poškodené meno strany, zvlášť v tomto citlivom období pred voľbami, budeme sa brániť súdnou cestou.”

Kto je Andrej Babiš?

Bratislavský rodák, ktorý žije už dvadsať rokov v Prahe, založil vlastné politické hnutie Akcia nespokojných občanov – ANO 2011, s ktorou chce vyhrať voľby v Česku. Jeho cieľom je zatočiť s korupciou, pričom tvrdí, že štát prišiel od revolúcie rozkrádaním až o dva bilióny korún.

Hoci sa väčšia časť jeho podnikateľských aktivít viaže na Českú republiku, aj u nás sa vypracoval na významného hráča v agrochemickom sektore. Pod impérium Agrofert spadá pekárenská dvojka na trhu Penam, Babiš má vlastné mlyny aj pekárne, pokúša sa presadiť v mliekarenstve. Okrem toho vlastní silnú hydinársku firmu (Hyza), ovláda obchod s krmivami aj hnojivami (Dusľo Šaľa).

Podľa tajného spisu mal byť Babiš aj agentom ŠtB, čo však podnikateľ popiera.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu