Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čiapky a zimné vetrovky odložte do skríň: V piatok nás čaká jarných 14 stupňov!

BRATISLAVA – Extrémne mrazivé dni máme, zdá sa, konečne za sebou. Meteorológovia totiž na piatok hlásia teploty, na ktoré si vďaka „sibírskej zime“ už len málokto z nás pamätá. Odložte preto rukavice a čiapky, dámy aj pančušky a užite si po dlhých chladných dňoch konečne trochu tepla.

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, v utorok sa nad strednú Európu rozšíri výbežok vyššieho tlaku vzduchu a obloha bude už od noci jasná, čo spôsobí, že teploty v nížinách poklesnú na -3 až -15 °C na horách. V ranných hodinách sa dá očakávať hmla a poľadovica, preto buďte na cestách opatrní. Denné teploty vystúpia na 3 až 8 °C.

Oteplenie v najbližších dňoch bude prichádzať postupne, pričom najteplejšie by malo byť v piatok. Na naše územie bude prúdiť vlhký a teplý vzduch, čo spôsobí na mnohých miestach dážď, na horách od cca 1500 metrov aj sneženie. Teploty na západnom a juhu stredného Slovenska sa podľa SHMÚ vyšplhajú na 14 °C. „Východu sa však toto oteplenie netýka a severu už vôbec nie. Bráni v tom totiž sneh, ktorý drží teploty nižšie a vzduch sa tak neotepľuje,“ vysvetlil meteorológ Peter Jurčovič.

Topenie snehu a s ním spojené záplavy zasnežené lokality trápiť nemusia. „V oblastiach, kde je veľa snehu, sa netreba obávať jeho prílišného topenia. To sa bude totiž týkať predovšetkým južných tokov, kde snehu nie je tak veľa,“ uviedol meteorológ, ktorý však nepredpokladá rapídne topenie snehu.  
 

Na príchod jari si počkáme do konca marca


Pranostika, ktorá pripadá na piatok - na Mateja, hovorí – Matej ľady láme alebo aj Matej jari nádej. Jurčovič však vo februári o jari hovoriť nechce a toto obdobie pomenoval ako predjarné a vyššie teploty považuje za štandardné. Vône jari sa však ešte tak skoro nedočkáme. „Vzhľadom na to, že v celej Európe je veľa snehu, sa predpokladá, že jar bude prichádzať pomaly – až koncom marca, resp. začiatkom apríla,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu