Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko čaká kalamita: V noci má prísť metelica a sneženie!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Už dnes v noci sa pripravte na silný vietor a sneženie! Počasie na Slovensku totiž ovplyvní výrazný frontálny systém spojený s tlakovou nížou so stredom nad Poľskom, ktorý sa postará na väčšine nášho územia o fujavicu a poriadnu nádielku bielej periny.

Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej internetovej stránke vydal výstrahu prvého stupňa pred vetrom, snehovými jazykmi a závejmi, ktorá platí pre väčšinu regiónov Slovenska od stredy skorého rána až do štvrtka večera.

Na zmenu počasia sa má pripraviť Záhorie, Podunajská nížina, Horné Ponitrie, Orava, Kysuce, Liptov, Horehronie, Turiec, Severozápad aj východ Slovenska. Rýchlosť vetra pritom môže v niektorých oblastiach v nárazoch dosiahnuť až 20-30 m/s, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Tak isto by sa mali vodiči pripraviť na vznik snehových jazykov a závejov, ktoré by mohli narobiť problémy najmä v doprave.

 

V Česku očakávajú až 10 cm snehu

Frontálny systém ovplyvní aj počasie u našich západných susedov. Na celom území hrozia snehové jazyky, vo vyšších polohách záveje. V nížinách sa bude tvoriť poľadovica, varujú meteorológovia.

"Počas stredy a noci na štvrtok napadne na našom území 2 až 10 cm nového snehu, z toho najviac v stredu ráno a dopoludnia. Na horách napadne 5 až 15 cm, na severovýchode a severe až 30 cm nového snehu za 24 hodín," uviedol Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

Čechov poriadne potrápi aj vietor. V druhej polovici noci na stredu bude fúkať rýchlosťou 6 až 11 m/s, s nárazmi 15 až 20 m/s, na horách okolo 25 m/s. Vo štvrtok počas dňa začne slabnúť.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu