Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauzu odškodnenia po tragédii na Pohode súd odročil

Padnutý stan na Pohode
Padnutý stan na Pohode

TRENČÍN – Na Okresnom súde (OS) v Trenčíne pokračovalo dnes pojednávanie v kauze tragédie na hudobnom festivale Pohoda v roku 2009.

Organizátor festivalu – Agentúra Pohoda žiada od nemeckej spoločnosti Landauer-Weihnachtscircus, ktorej patrila zrútená O2 Aréna, náhradu škody vo výške 33.000 eur. Pojednávanie dnes odročili na 2. apríla, pretože súd žiada, aby sa na pojednávaní zúčastnil aj štatutár nemeckej firmy.

Podľa právneho zástupcu Agentúry Pohoda Romana Kvasnicu, požadujú náhradu škody, ktorá im vznikla ako spoluúčasť na odškodňovaní zranených účastníkov festivalu. "Vznikli nám aj ďalšie škody, no nepredpokladám, že by sa nám ich podarilo od nemeckej spoločnosti vymôcť. Podstatné však je, že v konaní sa musí dokázať, či majiteľ stanu porušil alebo neporušil slovenský právny poriadok," uviedol Kvasnica s tým, že poisťovňa priebežne odškodňovala ľudí zranených po páde stanu. Doplnil, že škodové udalosti, vrátane dvoch smrteľných zranení, nie sú ešte všetky vyrovnané.

Hlavným dôvodom tragédie na Pohode bolo podľa súdneho znalca z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity Jána Podhorského nedodržanie projektovej dokumentácie predpísanej k výstavbe stanu. "Projektová dokumentácia počítala len s kompletnou stavbou, čiže kompletným oplachtovaním stanu. Malo to vplyv na zrútenie stanu. Ak by bol kompletne oplachtovaný, nápory vetra by vydržal," doplnil Podhorský.

Suma, ktorú Agentúra Pohoda od nemeckej spoločnosti požadovala, bola podľa konateľa spoločnosti Michala Kaščáka spočiatku nižšia. "Rozšírila sa o to, čo sme reálne zaplatili ako spoluúčasť pri odškodňovaní účastníkov festivalu," dodal Kaščák s tým, že suma v tomto prípade nie je dôležitá. Podstatné je to, že sa podarilo zadržať stan na Slovensku a podrobiť ho expertíze.

Na hudobnom festivale Pohoda na trenčianskom letisku zahynul 18. júla 2009 po zrútení tanečnej arény 29-ročný muž z Piešťan a desiatky ľudí sa zranili. Na následky ťažkých zranení zomrela 13. októbra v martinskej nemocnici aj 19-ročná žena.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu