Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vnútro chce mať prístup k e-mailom ľudí až rok!

Ministerstvo vnútra
Ministerstvo vnútra

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra chce opäť predĺžiť čas, počas ktorého musia telekomunikační operátori uchovávať údaje o internetovej prevádzke svojich klientov. V súčasnosti sú operátori povinní ponechať si tieto údaje na šesť mesiacov.

Rezort vnútra však v pripomienkovom konaní k novele zákona o elektronických komunikáciách navrhol, aby sa údaje o pripojení na internet, elektronickej pošte a telefonovaní prostredníctvom internetu uchovávali až počas dvanástich mesiacov. Aktuálny polrok je totiž podľa rezortu vnútra nepostačujúci.

"V mnohých prípadoch sa totiž stáva, že informácia o spáchaní trestného činu sa k policajnému zboru dostane až po uplynutí šiestich mesiacov od spáchania trestného činu a takýto skutok už nemožno prostredníctvom lokalizačných údajov, prevádzkových údajov alebo údajov komunikujúcich strán preveriť, ani tieto údaje použiť ako dôkazy v trestnom konaní," uviedlo ministerstvo vnútra vo svojej pripomienke.

V pôvodnom znení zákona o elektronických komunikáciách, ktorý poslanci Národnej rady SR schválil v septembri minulého roka, pritom bol čas na uchovávanie dát z internetovej prevádzky stanovený na deväť mesiacov.

Na aktuálneho pol roka ho svojim pozmeňujúcim návrhom skrátil až poslanec Peter Pelegrini zo Smeru-SD. Ten svoj návrh odôvodnil tým, že takéto ustanovenie predstavuje už i tak výrazný zásah do súkromia občanov a jeho predĺženie na deväť mesiacov je zbytočné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu