Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Šokujúca dražba: Na Slovensku predávajú obraz, ktorý namaľoval Hitler!

Vyvolávacia cena obrazu je 10-tisíc eur Zobraziť galériu (3)
Vyvolávacia cena obrazu je 10-tisíc eur (Zdroj: darte)

BRATISLAVA - Zlovestný obraz nacistického diktátora Adolfa Hitlera sa prvýkrát od jeho namaľovania pred 100 rokmi dostáva do dražby. Prípadní záujemcovia však kvôli nemu nemusia chodiť nikam do zahraničia, predáva ho totiž aukčná sieň na Slovensku. Jeho vyvolávacia cena je 10-tisíc eur.

Dielo s názvom Morské nokturno namaľoval Hitler v roku 1913 a v aukcii sa malo ocitnúť vďaka rodine jednej slovenskej zberateľky.

Morské nokturno

Šokujúca dražba: Na Slovensku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: darte)

Plátno s rozmermi 60 x 48 cm vytvorené kombinovanou technikou a temperou zobrazuje temné more, nad ktorým svieti mesiac zahalený tmavými mrakmi. Podľa odborníkov si Hitler často vyberal nočné scény, aby ich potom predával turistom.

"V rokoch 1909 a 1910 vytvoril veľké množstvo malých obrázkov. Maľoval domy často kopírované podľa pohľadnice alebo z tlače, ale aj krajinky a portréty. Vytváral aj reklamné plagáty na obuv, leštidlá na topánky, na kozmetiku a spodnú bielizeň. Používal pri tom olej, tuš a vodové farby," píše pod internetovou ponukou aukčná sieň Darte.

Tá vlani už vydražila Hitlerov obraz Tajné stretnutie z roku 1915 za 10 200 eur.

Šokujúca dražba: Na Slovensku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: darte)

Hitlera s jeho umeleckými ambíciami trikrát odmietli prijať na prestížnu Akadémiu výtvarných umení vo Viedni. Po vzdaní sa nádejí na úspech skončil ako vojak v  zákopoch prvej svetovej vojny, aby sám o niekoľko rokov ako hlava Nemecka rozpútal ďalšiu.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu