Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Matka opustila päť detí, boli v dome bez jedla a kúrenia!

Deti žili v zlých podmienkach Zobraziť galériu (6)
Deti žili v zlých podmienkach

HRACHOVIŠTE – Päť malých detí, vrátane dvojročných dvojčiat, nechala matka opustených v chátrajúcom rodinnom dome v obci Hrachovište v okrese Nové Mesto nad Váhom. Z domu bez elektriny, vody a kúrenia ich pracovníčky úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v spolupráci s políciou previezli do detského domova. Úrad práce podal na matku a jej druha trestné oznámenie.

"Matka piatich detí aj so svojim druhom odišli bez udania dôvodu, deti zostali samé doma. Polícia prijala trestné oznámenie z ÚPSVaR v Novom Meste nad Váhom. Vo štvrtok (12. januára) deti umiestnili do detského domova," povedala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová s tým, že o ďalšom postupe rozhodne vyšetrovateľ v zákonom stanovenej 30-dňovej lehote.

Na opustené deti upozornili starostu Hrachovišťa Ivana Kolníka susedia. V dome, ktorého majiteľ je vo výkone trestu, bývali druh a družka s deťmi načierno, trvalý pobyt nemali v Hrachovišti, takže im obec pomôcť nemohla. O dvojročné dvojčatá, štvorročné dievčatko a osemročného chlapca sa podľa starostu staral 12-ročný najstarší chlapec. V nevykúrenom dome zostali deti samé minimálne dve noci, keď sa matka s druhom nevrátili ani posledným vlakom, previezli ich do detského domova.

"Deti sme našli v dome opustené, podľa informácií z obce viac ako 24 hodín v domácnosti bol nedostatok potravín, horela tam jedna sviečka, kachle boli v dezolátnom stave prikryté len škridlou a dohárali v nich posledné kúsky paliva. Hrozilo vypadnutie uhlia na drevenú dlážku a následný vznik požiaru," ozrejmila Dana Turcová z oddelenia sociálno-právnej kurately ÚPSVaR v Novom Meste nad Váhom. Ako dodala, matka po návrate domov kontaktovala políciu a neskôr pracovníčky úradu práce. Podľa Turcovej priznala zlyhanie s tým, že sa bude snažiť zabezpečiť si prácu a podmienky na to, aby jej deti vrátili späť.

Podľa suseda Jána Jesenského sa rodina nasťahovala do domu pred vyše dvoma rokmi a susedia s nimi problémy nemali. I napriek tomu, že niekoľkokrát rodinné hádky riešila polícia, deti chodili čisté a navštevovali základnú školu. "Chodili po dedine a chceli si požičať peniaze, v deň, keď ich matka s druhom opustili, chodili po dedine a pýtali si drevo na kúrenie. Keď sa matka nevrátila ani na druhý deň, zháňali od susedov telefón a chceli jej zavolať," doplnil Jesenský.

Deti sú momentálne v detskom domove, kde sú podľa Turcovej spokojné. O tom, či a kedy sa vrátia k matke, rozhodne ÚPSVaR po tom, ako matka preukáže, že sa dokáže o deti dostatočne postarať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu