Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

HZS varuje: Na horách lavínové nebezpečenstvo 4. stupňa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA- Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje na zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Ako informuje HZS na svojej webstránke, vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku sa vplyvom intenzívneho sneženia, silného vetra a nízkych teplôt vytvorilo veľké lavínové nebezpečenstvo, teda nebezpečenstvo 4. stupňa z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

Uvoľnenie lavín na väčšine strmých svahov môže spôsobiť už i malé dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky, napríklad aj samotný horolezec alebo turista so snežnicami či lyžiar počas zjazdu, varujú horskí záchranári. Možný je výskyt stredne veľkých, prípadne aj veľkých, spontánnych lavín. Túry vo vysokohorskom teréne v týchto podmienkach sú veľmi obmedzené a HZS ich neodporúča.

Podľa horskej služby dnes ráno v našich horách opäť takmer všade snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -20 až po -8 °C. Fúkal severný čerstvý až silný vietor s rýchlosťou do 50 km/hod., v Nízkych Tatrách až búrlivý s rýchlosťou do 75 km/hod., v nárazoch dosahoval silu víchrice s rýchlosťou do 90 km/hod. Za posledných 24 hodín opäť pripadlo od desať do 35 cm nového snehu. Za poslednú periódu sneženia (posledné tri dni) napadlo aj 80 cm prachového snehu.

Nový sneh je previevaný na záveterné svahy a do žľabov, kde sa formujú málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na náveterných stranách sú tvrdé dosky, na ktorých sa môže nachádzať nový prachový sneh. Rozloženie snehovej pokrývky je vplyvom vetra veľmi nerovnomerné. V žľaboch a muldách môže snehová pokrývka dosahovať výšku aj viac ako 2,5 m.

Podrobné informácie sú na stránkach Horskej záchrannej služby www.hzs.sk a www.laviny.sk. Vyznačené lyžiarske trate sú bezpečné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu