Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Figeľ chce naďalej hladať poradcu pre privatizáciu Carga

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O pokračovaní či zastavení výberu poradcu pre vstup strategického partnera do Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. rozhodne budúci minister dopravy po marcových predčasných voľbách. Odchádzajúci šéf rezortu Ján Figeľ (KDH) hovorí, že v tomto procese treba rozumne pokračovať.

"Hľadanie partnera na sobáš s Cargom je logickou súčasťou ozdravenia. Pozastavil sa ten proces a budúci minister vyberie poradcu, alebo nebude v tom pokračovať. Následne sa môžu rozbehnúť postupné kroky definovania podmienok a výberu takéhoto partnera," uviedol Figeľ. Za dobré považuje, že záujem o slovenského štátneho nákladného dopravcu začal stúpať, a to z východu aj západu.

"Strategické partnerstvo neznamená výpredaj. Železnice patria k nosným systémom dopravy a ekonomiky. Centrálna poloha Slovenska v rámci Európy môže byť potvrdená takýmto vzťahom," vyhlásil Figeľ. Označil to za výzvu pre tento rok, aby Slovensko zvážilo všetky súvislosti. Cargo podľa neho potrebuje nielen existovať, ale aj udržať svoju základnú schopnosť, ktorá bola predtým ohrozená platobnou neschopnosťou a možným bankrotom.

Cargo by malo podľa poslanca Ľubomíra Vážneho z opozičného Smeru naďalej zostať vo vlastníctve štátu. Bývalý minister dopravy nie je naklonený plánovanému predaju spoločnosti. Ako sa už skôr vyjadril, Slovensko je predurčené na to, aby sa oveľa významnejšie ako doposiaľ profilovalo ako tranzitná krajina v nákladnej železničnej doprave. Najvýznamnejší podnik v nákladnej železničnej doprave by mal podľa Vážneho preto ostať v rukách štátu a riadiť by ho mal kvalifikovaný manažment tak, aby nákladný železničný tranzit ostal zachovaný a narastal.

Ministerstvo dopravy pokračuje v tendroch na výber poradcov pre vstup strategického partnera do Carga a koncesionára na letisko v Bratislave. Rozhodnutie o pokračovaní v tomto procese však ponecháva na budúcu vládu, ktorá vzíde z parlamentných volieb. Ponuky uchádzačov v oboch poradenských tendroch ministerstvo vyhodnocuje. V súťaži na výber poradcu pre Cargo za predpokladanú cenu 2 mil. eur dostal rezort dopravy dvanásť ponúk. Najnižšiu cenu podľa neoficiálnych informácií mala predložiť spoločnosť PricewaterhouseCoopers. Poradenstvo pre finančné služby by malo trvať 18 mesiacov a pre právne služby 22 mesiacov. Ministerstvo plánovalo predať najmenej 66 % akcií Carga do júna tohto roka.

V tendri na poradcu pre výber koncesionára bratislavského letiska dostalo ministerstvo jedenásť ponúk. Predpokladaná cena za poradenské služby je tiež 2 mil. eur. Najlacnejšiu cenu predložila spoločnosť Deloitte vo výške 899 tis. eur. Koncesionár na prevádzku letiska počas 30 rokov mal byť známy takisto do leta 2012. Poradenstvo v tomto prípade by malo trvať 24 mesiacov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu