Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Napriek nedostatku snehu sa na podhorí V. Tatier lyžuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – Napriek nedostatku prírodného snehu a plusovým teplotám sa vo väčšine lyžiarskych stredísk na podhorí Vysokých Tatier lyžuje.

„U nás sú v prevádzke všetky štyri vleky, máme zjazdovky zasnežené technickým snehom, teplota sa tu cez deň pohybuje okolo dvoch stupňov Celzia,“ priblížil vedúci lyžiarskeho strediska v Lopušnej doline, okres Poprad, Ondrej Zoričák.

Na zjazdovkách je v priemere 40 centimetrov snehu, podmienky sú veľmi dobré. Vo Vyšných Ružbachoch začali lyžovať len v utorok (3.1.), funguje tam zatiaľ jeden z piatich svahov. „Počasie nám príliš nepraje, podarilo sa nám zatiaľ zasnežiť len jednu, tú hlavnú zjazdovku. Veríme, že príroda nám nadelí aj trošku prírodného snehu a postupne spustíme i ďalšie svahy,“ konštatoval vedúci strediska Ladislav Solár.

Od 23. decembra sa lyžuje aj v stredisku v Levočskej doline. Spustené sú všetky štyri zjazdovky. „V priemere máme okolo 30 centimetrov technického snehu, sezóna je u nás zatiaľ taká priemerná, ľudí odrádza počasie, nechcú veriť, že tu u nás máme sneh, a že sa tu dá lyžovať,“ zhodnotil riaditeľ strediska Jozef Jabrocký. Na niekoľko dní spustili lyžovačku aj na svahoch pri Kežmarku, momentálne sa tam však nelyžuje.

„Lyžovali sme niekoľko dní, ale to oteplenie nám nepomohlo a teraz nemá zmysel zasnežovať. Čakáme, že prídu nižšie teploty a prírodný sneh,“ priblížil vedúci strediska Rastislav Kovalík.

V Ski areáli Spišská Nová Ves - Rittenberg sa lyžuje od 25. decembra. V prevádzke sú dva z troch svahov, posledný by chceli začať zasnežovať cez víkend. "Sme v prevádzke denne od 09.00 do 16.00 h, k dispozícii je aj večerné lyžovanie od 18.00 h," priblížil Patrik Dluhoš, vedúci strediska situovaného v mestskej časti Ferčekovce.

Problém s nedostatkom snehu nemajú lyžiarske strediská vo Vysokých Tatrách. Podmienky na lyžovanie na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici sú veľmi dobré, fungujú všetky zjazdovky okrem Lomnického sedla.

„Sedlo je špecifické, príroda nám dala veľmi málo snehu, čakáme na prírodné zrážky, aby sme mohli zjazdovku sprevádzkovať. Veríme, že to bude čo najskôr, môže sa však stať, že sedlo nepôjde pre nedostatok snehu celú zimu,“ priblížil marketingový manažér Tatry mountain resorts Juraj Chovaňák. Prepravná kapacita strediska v Tatranskej Lomnici je okolo 10.000 lyžiarov za hodinu, denne tam lyžuje od 800 do 1200 ľudí.

S priebehom zimnej lyžiarskej sezóny sú zatiaľ spokojní. „Počas vianočných a novoročných sviatkov tu bolo oveľa viac Slovákov ako minulý rok, zaznamenali sme už aj ukrajinských hostí a je tu veľa Čechov a Poliakov. Denne sme tu mali do 2500 ľudí,“ priblížil Chovaňák. Mierny nárast počtu turistov v Tatranskej Lomnici pripísal predovšetkým novej zjazdovke Buková hora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu