Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Tatrách je malá a vo Fatrách mierna hrozba lavín

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JASNÁ – Vo Vysokých Tatrách trvá dnes malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, vo Fatrách mierne, 2. stupeň.

Dnes o tom informoval Igor Žiak, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Lavíny môže vo všeobecnosti uvoľniť predovšetkým veľké dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky na strmých svahoch, v žľaboch a ďalších terénnych nerovnostiach s vetrom nahromadeným väčším množstvom nového snehu, ktorý leží na tvrdom zmrznutom alebo zľadovatenom podklade.

Dnes ráno bolo na horách oblačno až zamračené, miestami so snehovými prehánkami. Fúkal prevažne západný vietor, vo vysokých polohách s rýchlosťou až do 55 km/h. Teplota vzduchu sa pohybovala na úrovni -1 stupňa Celzia. Počas uplynulých 24 h pripadlo od poprašku do 5 cm snehu najmä v Nízkych Tatrách.

Nový prachový sneh sa ešte dostatočne neprepojil s ľadovou kôrou, aj keď striedanie chladnejších a teplejších periód dosť dobre stabilizovalo nerovnomerne rozloženú snehovú pokrývku. Na záveterných svahoch a v žľaboch sa môžu nachádzať málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje väčších rozmerov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu