Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pozor, SHMÚ upozorňuje na výdatné sneženie a vietor!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na výdatné sneženie a silný vietor, ktoré spôsobí prechod frontálneho systému od severozápadu Slovenska. V utorok o tom informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Sneženie a vietor sa očakávajú v priebehu štvrtka (5.1.), ale najmä zo štvrtka na piatok (6.1.), ako aj celý piatok.

V nížinách západného Slovenska očakávajú meteorológovia dážď so snehom alebo dážď a na severozápade a severe Slovenska husté sneženie, kde môže napadnúť 10 až 30 cm nového snehu.

V pohoriach ako sú napr. Biele Karpaty, Kysucké Beskydy, Oravské Beskydy, Javorníky, Západné Tatry, Malá a Veľká Fatra, Kremnické vrchy a západná časť Nízkych Tatier môže napadnúť miestami až 50 cm nového snehu.

Frontálny systém môže podľa meteorológa SHMÚ Norberta Polčáka na horách sprevádzať silný vietor, nad pásmom lesa búrlivý vietor až víchrica. Pri ňom sa môžu vytvárať snehové jazyky a záveje.

V noci klesne teplota vzduchu väčšinou od -5 do 0 stupňov C, na juhozápade môže byť i teplejšie. Cez deň vystúpi teplota na -3 až +3 stupne C. Na horách vo výške 1500 m sa dá podľa SHMÚ očakávať ochladenie na -5 stupňov C.

Zrážky vo forme snehových prehánok môžu pokračovať na severe Slovenska aj v sobotu (7.1.), na ostatnom území sa môžu vyskytovať už len ojedinele. Ďalšie sneženie meteorológovia očakávajú v nedeľu (8.1.).

Vietor na hrebeňoch hôr može dosiahnuť rýchlosť takmer 100 km/h

Silný vietor môže v priebehu dnešného dňa miestami v nárazoch dosiahnuť rýchlosť do 27 m/s. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý v súvislosti s touto hrozbou vydal výstrahu prvého stupňa.

Výstraha platí dnes od 09.00 h do 18.00 h a týka sa severných regiónov Orava, Kysuce, Liptov, Turiec, Horehronie a Spiš. Uvedená rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

SHMÚ zároveň zrušil výstrahu prvého stupňa pre tvorbu poľadovice v regiónoch stredného a východného Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu