Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Silvestrovský ohňostroj na Štrbskom Plese nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – Na Štrbskom Plese v treťom stupni ochrany v Tatranskom národnom parku sa mal uskutočniť silvestrovský ohňostroj. „Po mojej intervencii ohňostroj nakoniec nebude,“ povedal riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Tak, ako ku každému podobnému podujatiu, aj tu vydával povolenie Krajský úrad životného prostredia v Prešove. Podľa prednostu úradu Juraja Hurného v žiadosti o povolenie akcie na Štrbskom Plese boli len strohé informácie o podujatí. Nechce špekulovať, či k zaradeniu ohňostroja do programu došlo náhodne alebo zámerne.

Krajský úrad životného prostredia vo všeobecnosti nepovoľuje organizovanie ohňostrojov a iných pyrotechnických podujatí na území národného parku. Podľa Hurného išlo v prípade podujatia na Štrbskom Plese o chybnú komunikáciu. Podľa Pavla Majka by k ohňostroju dali zamietavé stanovisko automaticky, ak by bola v žiadosti o povolenie akcie, ku ktorej sa vyjadruje aj Správa TANAP, aj informácia o ohňostroji.

„Dozvedel som sa to len v stredu a hneď som konal,“ povedal Majko. Krajský úrad životného prostredia v Prešove v súčasnosti neeviduje v súvislosti s oslavami Silvestra a Nového roku 2012 žiadosti o povolenie ohňostroja v niektorej z ďalších tatranských osád.

Konanie v rozpore so záujmami ochrany prírody odmietol aj Michal Sýkora, starosta obce Štrba, ktorá organizuje časť podujatí na Štrbskom Plese. Silvestrovská noc na Štrbskom Plese bude podľa Sýkoru len v znamení pečenia vola a príjemnej muziky v športovom areáli.

Dnes si celú záležitosť okolo programu silvestrovských osláv vysvetlili zástupcovia obce, ochranári, krajský úrad životného prostredia i organizátori z radov miestnych podnikateľov. Samospráva podľa Sýkoru nemá záujem ísť proti záujmom ochrany prírody. „Bolo by to aj v rozpore s našimi záujmami,“ dodal Sýkora.

Na používanie pyrotechnických zariadení sa vzťahuje aj jedno z ustanovení Návštevného poriadku Tatranského národného parku, podľa ktorého „na území národného parku sa zakazuje rušiť pokoj a ticho, a to najmä svetelnými efektmi, nadmernou hlučnosťou pri použití reprodukovanej hudby mimo uzavretých priestorov budov.“

Nedá sa však vylúčiť a úplne zamedziť používanie rôznych pyrotechnických zariadení individuálnymi návštevníkmi Tatier. Podľa Majka aj na Silvestra budú v teréne strážcovia prírody, ktorí budú dohliadať na dodržiavanie zákona. Informovaní boli podľa Majka už aj chatári, aby o zákaze používať pyrotechniku upovedomili aj ubytovaných hostí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu