Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Počasie sa komplikuje: K snehu sa pridá aj silný vietor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovensko sa dočkalo prvej väčšej snehovej nádielky! Počasie u nás ovplyvňuje tlaková níž, prevláda premenlivá oblačnosť a miestami prehánky, na horách snehové. V SHMÚ vydali výstrahu pred silným vetrom. Pozor treba dávať aj na hmlu, poľadovicu, snehové jazyky a záveje.

Studený front, ktorý sa rozšíril nad Slovensko, priniesol na mnohé miesta sneh, dážď a dážď so snehom. Teploty u nás sa vo štvrtok vyšplhajú na 2 až 7 °C, na severe miestami chladnejšie.

Na západnom Slovensku je premenlivá oblačnosť s teplotami 2 až 5 °C, na strednom Slovensku prevažne oblačno a snehové prehánky. Najvyššie denné teploty 0 až 4 °C. Východné Slovensko je prevažne oblačné s prehánkami dažďa so snehom, očakávame teploty od 0 až 4 °C.

Cesty v Tatrách sa darí udrživať zjazdné len s problémami

Popradským cestárom sa len s nasadením väčšieho množstva techniky darí udržiavať zjazdné všetky cesty v regióne. „Levoča je bez problémov, podobne Kežmarok. Problémy sú najmä v okrese Poprad,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Ľubomír Spišský. Najhoršia situácia je v oblasti Vysokých Tatier a Štrby. Len s problémami sa darí cestárom udržiavať zjazdné cesty najmä v západnej časti Vysokých Tatier.

Problémy sú na ceste II/537 od Smokovcov až po Podbanské a potom jednotlivé prístupové cesty z podhoria do Vysokých Tatier. Ide hlavne o cesty cez Mengusovce a Štôlu do Vyšných Hágov a cestu medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom. Podľa Spišského napadlo v tejto oblasti okolo 30 cm snehu. „Problémy sú aj vo Vernári,“ dodal. V regióne Vysokých Tatier a Popradu neustále sneží a fúka silný vietor.

Cez Donovaly už s osobným autom prejdete

Pre husté sneženie ráno uzavreli horský priechod Donovaly, ten je už však momentálne pre osobné vozidlá otvorený. Uzatvorený zostáva pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov, rovnako je to aj v prípade Šturca, informoval Dušan Škubák z Banskobystrickej regionálnej správy ciest - Centrálny dispečing Banská Bystrica.

Napriek sneženiu sú priechody Kremnické Bane aj Veľké Pole v okrese Žiar nad Hronom prejazdné, uviedol Peter Rozenberg z Banskobystrickej regionálnej správy ciest - Centrálny dispečing Žiar nad Hronom. Na vozovke priechodov sa nachádza kašovitá, zľadovatená vrstva snehu do jedného centimetra. V noci v tejto oblasti snežilo a podľa slov Rozenberga je tu podobné počasie aj teraz.

Silný nárazový vietor a poľadovica

SHMÚ vydal na dnešok výstrahu 1. stupňa pred silným nárazovým vetrom. Na západe a Orave, v Liptove a na Spiši 5 až 10 m/s (20 až 35 km/h), miestami v nárazoch okolo 15 m/s (55 km/h), ojedinele 20 m/s (70 km/h). K večeru a večer vietor zoslabne. Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor.
Rovnako treba rátať aj s poľadovicou v oblasti Štósu, Moldavy nad Bodvou a Jasova.

V Maďarsku vydali 2. stupeň výstrahy pred silným vetrom

Maďarská Celoštátna meteorologická služba vydala dnes druhý stupeň výstrahy pred nárazovým vetrom pre stredné Maďarsko, strednú časť Zadunajska a región severného Maďarska. Najsilnejšie nárazy vetra podľa OMSZ prekročia rýchlosť 90 km/h. Severozápadný vietor počas dňa zosilnie najmä v oblastiach Severného Zadunajska a zvlášť hlavného mesta.

Plánujete vyraziť na hory? Takéto sú snehové podmienky
Na Slovensku a špeciálne na horách začína prevládať zimné počasie s mínusovými teplotami a snežením. Lyžiarske podmienky sa od pondelka zlepšili, snehová vrstva sa zvýšila o 10 až 20 centimetrov, aktuálne sa na našich lyžiarskych svahoch nachádza 30 až 50 centimetrov snehu.

   Nízke Tatry
   Donovaly - Záhradište -2.6 oblačno, sneženie 40 25 prachový veľmi dobré
   Chopok sever - Záhradky 0.0 oblačno, sneženie 35 15 technický dobré
   Chopok sever - Biela púť -2.1 oblačno, sneženie 45 15 technický veľmi dobré
   Vysoké Tatry
   Štrbské Pleso -4.3 oblačno, sneženie 50 25 technický dobré
   Tatranská Lomnica - Štart-Tatranská Lomnica -4.7 oblačno, sneženie 30 0 technický dobré
   Západné Tatry
   Roháče - Spálená dolina -5.2 oblačno 30 0 technický dobré
   Belianske Tatry
   Ski Bachledova -0.1 40 0 technický obmedzené
   Veľká Fatra
   Jasenská dolina 0.3 oblačno, sneženie 25 0 technický dobré
   Malá Fatra
   Vrátna Free Time Zone - Paseky -1.7 oblačno 30 0 technický dobré
   Pieniny
   Litmanová oblačno 35 0 technický veľmi dobré
   Čergov
   Drienica Hmla 30 0 technický veľmi dobré

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu