Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pre požiar v Spišskom Bystrom už evakuujú muničné sklady v Kvetnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - Pre požiar, ktorý vypukol pri obci Spišské Bystré v okrese Poprad, prebieha evakuácia vojenských muničných skladov v popradskej mestskej časti Kvetnica. Potvrdil to hovorca Ozbrojených síl SR Peter Michnica.

Pre riziko vzniku požiaru už podľa neho vyprázdnili niekoľko skladov a vojenský materiál previezli na bezpečné miesto, kde ho stráži polícia. Vojenský materiál sa vráti do muničných skladov až po uhasení požiaru. Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Poprade a ďalší dobrovoľní hasiči od nedele (27.11.) večera hasia požiar pri obci Spišské Bystré. Podľa šéfa popradských hasičov Ondreja Šprocha sa snažili dostať požiar pod kontrolu a zabezpečiť, aby sa nešíril smerom na 2,4 kilometra vzdialenú Kvetnicu. Šproch na hasenie nevylúčil ani nasadenie leteckej techniky.

"Požiar sa dostal blízko týchto objektov, tak sme z preventívnych dôvodov začali muníciu premiestňovať," potvrdil pre agentúru SITA poverený hovorca ozbrojených síl Peter Michnica. Ubezpečil, že objekty aj munícia sú pod dohľadom a zabezpečené, všetko stráži vojenská polícia.

Podľa predbežného odhadu oheň zasiahol plochu od 50 do 80 hektárov lesa. Zasiahol už aj rúbanisko, kde boli vysadené mladé stromčeky, škoda bola zatiaľ vyčíslená na 50.000 eur. Horí v ťažko dostupnom teréne, zranenia osôb zatiaľ neregistrujú.

Za necelé tri hodiny od nahlásenia požiar zasiahol asi 50 hektárov stojaceho lesa i rúbaniska. „Požiar zrejme vypukol už skôr, ale až keď sa zotmelo, ho bolo lepšie vidieť, takže sme mali aj pomerne veľa hlásení na operačné stredisko,“ dodal Šproch. Oheň podľa neho vznikol pravdepodobne už cez deň, čo si nikto nevšimol. Oheň sa väčšinou šíri po zemi, na niektorých miestach však zasahuje aj koruny stromov. V lese počuť praskanie a padanie padajúcich

Hlásenie o požiari dostali popradskí hasiči krátko po 18:00 nad obcou Spišské Bystré a Kravany. Na miesto okamžite vyrazili štyri cisterny Hasičského a záchranného zboru z Popradu. Na mieste sú aj dobrovoľní hasiči zo Spišského Bystrého a Kravian. Podľa doterajších informácií oheň horí v katastri Spišského Bystrého. V lese hospodári spoločnosť Pro Populo.

Stali ste sa svedkom požiaru na Spiši? Pošlite nám zaujímavé informácie, FOTO a VIDEO na tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu