Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Horolezec vypadol zo steny, pomáhali mu záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Horskí záchranári z oblastného strediska Vysoké Tatry počas ťažkej záchrannej akcie v masíve Malého Kežmarského štítu v sobotu popoludní pomohli horolezcovi, ktorý vypadol zo steny.

Slovenský horolezec mal ťažkosti počas výstupu na ceste Matrix na Ušatú stráž na severnej stene štítu, ktorá sa radí ťažkosťou medzi najťažšie vo Vysokých Tatrách. Horolezcovi sa dve dĺžky pod vrcholom vylomil chyt, po páde sa sťažoval na bolesti hrudníka.

Pre nárazový vietor nemohol z popradského letiska vzlietnuť záchranársky vrtuľník. Na pomoc vyrazili dve štvorčlenné družstvá záchranárov. Dvoch záchranárov spustili k postihnutému, kde mu poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a naložili ho na nosidlá. Potom použili 300-metrový spust na lanách, ktorým sa podarilo zraneného horolezca spustiť pod stenu. Odtiaľ ho transportovali na nosidlách na Chatu pri Zelenom plese k terénnemu vozidlu.

Spolulezca pomocou lán vytiahli a zostúpil spolu s ostatnými záchranármi na Zelené pleso. Záchranári večer odovzdali 27-ročného pacienta posádke Rýchlej zdravotníckej pomoci na Bielej vode. Do záchranných prác sa zapojil aj chatár z Chaty pri Zelenom plese, ktorý bol donedávna profesionálnym členom HZS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu