Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Horolezec v Tatrách spadol z 30-metrovej výšky, ratoval ho vrtuľník

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – Horskí a leteckí záchranári dnes spoločne zasahovali pri výpadku horolezca vo Vysokých Tatrách. Dnes popoludní prostredníctvom tiesňovej linky 18 300 nahlásil poľský horolezec výpadok svojho spolulezca v severnej stene Malého Kežmarského štítu, v oblasti pod Weberovkou. Počas lezenia sa uvoľnil skalný blok, ktorý lezcovi preťal jedno lano.

Muž spadol približne 30 metrov pod stenu, následkom čoho utrpel mnohopočetné poranenia a pomliaždeniny celej ľavej strany tela, no v čase oznámenia úrazu bol pri vedomí. Na miesto udalosti letel vrtuľník Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu spolu so záchranárom Horskej záchrannej služby na palube. Lekára spolu s horským záchranárom vysadil vrtuľník pod stenou spolu s materiálom. Zraneného horolezca záchranári ošetrili, zafixovali a pripravili na transport vrtuľníkom. Následne zraneného pri Chate pri Zelenom plese naložili na palubu vrtuľníka a transportovali na ďalšie ošetrenie do popradskej nemocnice, informovala Horská záchranná služba.

V tom istom čase dostali horskí záchranári ďalšie hlásenie o výpadku slovenského horolezca v žľabe v blízkosti vodopádu Skok. Muž spadol na miesto, z ktorého sa nevedel dostať, pretože mu chýbal potrebný výstroj. Pomohol mu však ďalší horolezec, ktorý sa nachádzal v tejto oblasti a keďže muž nebol zranený, spoločne pokračovali v zostupe. V tomto prípade nebol potrebný priamy zásah záchranárov.

Horská záchranná služba upozorňuje všetkých návštevníkov, že bez zistenia situácie, ktorá sa týka najmä podmienok a počasia v danej oblasti a zároveň bez potrebnej výzbroje, výstroja a teplého oblečenia neodporúča žiadne výstupy v horách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu