Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Futbalový šampionát v Poľsku sa bude hrať aj na slovenských pneumatikách!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Futbal na použitých pneumatikách – fikcia alebo skutočnosť? I keď sa to zdá neuveriteľné, je to tak. Zrecyklované opotrebované gumy a pneumatiky sa dajú využiť rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je aj výroba z tohto materiálu na špeciálny granulát, ktorý sa využíva do umelých trávnikoch alebo ihrísk. A práve táto hmota bude použitá na niektoré ihriská v Poľsku.

„Naša firma dodáva do Poľska tento granulát, ktorý sa využije i na prípravu športovísk pre nadchádzajúci futbalový šampionát EURO 2012,“ povedal nám obchodný riaditeľ závodu V.O.D.S. a. s. Košice, Peter Švigár. Firma recykluje pneumatiky ako jediná na Slovensku viac ako šesť rokov.

Ročne spracujú približne 16 000 ton starých pneumatík. V minulom roku z nich vyrobili viac ako 10 tisíc ton gumového granulátu, ktorý sa použil práve na športoviská. Podľa jeho slov je preto nelogické staré gumy vyhadzovať. Stačí ich zdarma odovzdať v niektorých zberných dvoroch. „Ľudia to už pochopili, a vedia čo je recyklácia. Čoraz menej sa stretávame s vyhodenými pneumatikami,“ dodáva.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu