Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Súd zrušil rozsudok nad Roháčom, zostáva ale vo väzbe v Maďarsku

Jozef Roháč
Jozef Roháč

BUDAPEŠŤ – Odvolací súd hlavného mesta v Budapešti dnes kvôli premlčaniu zrušil trestné stíhanie Slováka Jozefa Roháča v kauze pokusu o vraždu podnikateľa Zoltána Seresa a zrušil rozsudok prvostupňového súdu, informoval maďarský spravodajský server hir24.hu.

Kauza s Roháčom v pokuse o vraždu Seresa po tom, čo sa odvolal prokurátor, bude pokračovať na Najvyššom súde Maďarska. Roháč však nezávisle na rozhodnutí zostáva vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku kvôli prípadu vraždy podnikateľa Jánosa Fenyőa.

Sudca odvolacieho súdu Péter Mehrer dnešné rozhodnutie zdôvodnil tým, že Súd hlavného mesta v októbri 2010 kvalifikoval Roháčov čin spred 14 rokov nie ako pokus o vraždu, ale iba ako prípravu na vraždu. Kým premlčacia lehota pokusu o vraždu je 15-ročná, v prípade prípravy vraždy je iba päťročná a teda už je premlčaná.

Súd hlavného mesta v Budapešti 26. októbra na prvom stupni oslobodil Roháča spod obžaloby z pokusu o úkladnú vraždu, odsúdil ho však na dva roky väzenia za zneužitie výbušnín a súčasne rozhodol o vyhostení tohto občana Slovenskej republiky na tri roky z Maďarska. Odsúdenému zarátali do trestu vyšetrovaciu väzbu a prepustili ho.

Slovák, ktorého zadržala česká polícia v októbri 2008 a vo februári 2009 ho vydala maďarským orgánom činným v trestnom konaní, sa mal v júni v roku 1997 snažiť zavraždiť podnikateľa Zoltána Seresa. Na jeho auto mal namontovať diaľkovo ovládanú výbušninu, ktorá však z vozidla spadla a atentát bol zmarený. Prokuratúra hlavného mesta vzniesla voči nemu obvinenie z pokusu o úkladnú vraždu a zo zneužitia výbušniny.

Roháč, ktorého na základe európskeho zatykača vydaného budapeštianskym súdom v tomto roku zadržala slovenská polícia 18. februára v Leviciach, teraz čelí podozreniu zo zabitia mediálneho magnáta Jánosa Fenyőa z roku 1998. Budínsky ústredný obvodný súd rozhodol 20. apríla o vzatí Roháča do vyšetrovacej väzby, ktorú následne predĺžili a trvá dodnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu