Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Odborári chcú vysvetlenie: Odkiaľ mala vláda na vyššie platy sestier

Od ministra Jurzycu chcú odborári vysvetlenie
Od ministra Jurzycu chcú odborári vysvetlenie

BRATISLAVA - Školských odborárov, ktorí len minulý týždeň odstúpili od zámeru vyhlásiť ostrý štrajk, zaskočilo, že vláda našla prostriedky na zvýšenie platov zdravotných sestier. Vysvetlenie chcú dnes popoludní žiadať na rokovaní s ministrom školstva Eugenom Jurzycom.

„My nechceme byť malí Slováci, aby sme sa rozporovali, keď sa niekomu pridá. No nám pani premiérka povedala, že vláda nemá z čoho dať na splnenie našich požiadaviek a zrazu o týždeň počujeme, že vláda má aj kompetencie a má aj z čoho pridať inej kategórii zamestnancom. To je precedens a považujeme to za nekorektné,“ povedal podpredseda školského odborového zväzu Jozef Lužák.

Do najbližšieho zjazdu školského odborového zväzu, ktorý sa uskutoční 24. novembra, zostávajú učitelia v štrajkovej pohotovosti. Lužák nevylúčil, že zvýšenie platov sestier by mohlo oživiť snahy zorganizovať ostrý štrajk. "O ďalšom postupe musia rozhodnúť orgány zväzu. Nič nie je vylúčené. Po včerajšku je to dosť aktuálne, ale ja to nemôžem potvrdiť,“ reagoval.

Rezort školstva presadil zvýšenie platov pedagógov v priemere o 5,7 percenta prostredníctvom zákona o pedagogických zamestnancoch, ktorý poslanci NR SR schválili na októbrovej schôdzi. Nominálne tak platy učiteľov porastú od nového roka o deväť až 60 eur. Odborári vo svojich požiadavkách prednesených na proteste v septembri tohto roka však chceli, aby platy pedagógov dosiahli 1,2- až 1,6-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve a tiež, aby sa investície do školstva priblížili európskemu priemeru.

Platy sestier a pôrodných asistentiek sa majú od apríla 2012 zvýšiť na úroveň od 640 eur do 928 eur v závislosti od dĺžky praxe. Zákon, ktorý to umožní, vláda schválila na stredajšom (9.11.) rokovaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu