Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Učitelia ustúpili od štrajku, MŠ ich rozhodnutie víta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Štrajk učiteľov nadobro nebude, aj keď odborári majú mandát na zatvorenie škôl od 60 percent učiteľov. Dnes o tom rozhodla mimoriadna rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

„Zvážili sme, že menším zlom, aj napriek tomu, že nás za to budú mnohí kolegovia kritizovať, je postupovať v ďalších rokovaniach,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda školských odborárov Jozef Lužák. Podľa jeho slov odborári zobrali do úvahy momentálnu politickú situáciu a obmedzený mandát dočasnej vlády. Za čiastočný úspech považujú prísľub premiérky Ivety Radičovej, ktorá avizovala zvýšenie miezd nepedagogickým zamestnancom. Odborári zostávajú v štrajkovej pohotovosti až do zjazdu školských odborárov, ktorý je naplánovaný na 24. až 26. novembra. Lužák však naznačil, že ide o stretnutie, ktoré sa koná každé štyri roky a jeho hlavnými bodmi sú najmä voľba nových funkcionárov, orgánov a diskusia o novej vízii na ďalšie štyri roky.

Ministerstvo školstva oceňuje rozhodnutie školských odborárov nevyhlásiť štrajk a tiež korektnosť pri všetkých doterajších vzájomných rokovaniach. "Sme radi, že zástupcovia odborového zväzu chápu, že výška platov pedagogických zamestnancov je v súčasnosti ovplyvnená aj možnosťami verejných financií," uviedla hovorkyňa rezortu školstva Miriam Žiaková. Vláda chce podľa nej napriek tejto skutočnosti podporovať výchovu a vzdelávanie. "Sme toho názoru, že štrajky a emócie na námestiach nepomáhajú hľadať riešenia, naopak, krajiny sú úspešné vtedy, ak sa pri rokovaniach predkladajú racionálne argumenty," dodala Žiaková.

Za čiastočný úspech považujú odborári prísľub premiérky Ivety Radičovej zvýšiť mzdy nepedagogickým zamestnancom, ktorých platové tarify sú nižšie ako minimálna mzda. Zatiaľ čo učitelia zarábajú v priemere 740 eur mesačne, priemerná mzda školníkov, upratovačiek alebo kuchárok je 461 eur. Návrh na zvýšenie platov nepedagógov má vláda vypracovať do konca volebného obdobia, pričom v pracovnej skupine k novele zákona majú byť aj zástupcovia odborov. Vláda však v plnej miere nepristúpila na všetky požiadavky školských odborárov, aby štát investoval do školstva šesť percent HDP či zmenil systém odmeňovania zamestnancov v školstve tak, aby platy učiteľov boli na úrovni 1,2- až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) však v októbri presadil novelu zákona o pedagogických zamestnancoch, vďaka ktorej si od januára 2012 prilepšia učitelia v regionálnom školstve. Platy im porastú v priemere o 5,7 percenta, teda o deväť až 60 eur. Zmena bude stáť štát 41 miliónov eur. Na úkor vyššej výplaty sa však učitelia museli vzdať výhod, akými sú napríklad rekondičné pobyty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu