Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kuriózna štúdia: Objavili návod, ako porodiť múdre deti!

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN/BRATISLAVA - Ak chcete mať múdre deti, nie je tak dôležité ich vzdelanie, ale skôr v akom časovom odstupe sa vám narodili. Ideálne je mať deti dva roky po sebe, píše britský denník The Daily Mail v nadväznosti na zverejnenie výsledkov vedeckého výskumu. Dôvodom je podľa vedcov viac času, ktorý rodičia deťom môžu venovať. Česká psychologička s týmto argumentom súhlasí, dvojročný rozdiel však nepovažuje za záruku úspechu.

Autorom štúdie je ekonómka Kasey Bucklesová z Univerzity Notre Dame, ktorej deti sú skôr náhodou vekovo dva roky od seba. A podľa výskumu inteligencie niekoľkých tisíc detí práve dvojročný odstup údajne posilňuje činnosť mozgu najviac.

Ak je vekový rozdiel menší, schopnosť čítať a počítať sa u staršieho dieťaťa znižuje. Efekt je podľa vedcov silnejší medzi prvým a druhým narodeným dieťaťom ako u každého ďalšieho. Stále však možno tento vplyv pozorovať.

"Vekový rozdiel dvoch rokov nie je tak veľký, aby si tie deti nerozumeli, ale je dosť veľký, aby sa rodičia mohli venovať jednému a potom druhému (dieťaťu), že nemusia prebaľovať dve deti naraz," reagovala na výsledky výskumu detská psychologička Václava Masáková. Starší súrodenec vraj navyše "ťahá" toho mladšieho vo vývoji dopredu. Česká psychologička však vyjadrila pochybnosti, že by len určitý vekový rozdiel zaručoval vyšší intelekt potomkov.

Podľa Bucklesovej je pravdepodobné, že rozdiel v školských výsledkoch súvisí s časom a financiami, ktoré rodičia do detí investujú pred narodením druhého potomka.

Čakanie na ďalšieho potomka viac ako dva roky však vraj neznamená výrazný rozdiel vo výsledkoch detí, konštatuje Bucklesová, ktorej výskum bude publikovaný v časopise Journal of Human Resources. Rozdiel dvoch rokov bol napríklad u súrodencov Alberta a Maje Einsteinovcov.

Rozdiel dvoch rokov je podľa Bucklesovej významný najmä preto, že prvé roky života sú pre vývoj dieťaťa najdôležitejšie, a keď sa deti narodia v krátkom odstupe, je zložitejšie vyčleniť pre každé z nich čas, ako keď sa jedno z oboch nachádza už v škole.

Efekt je údajne väčší v rodinách s menšími príjmami, ktoré nemajú peniaze na kompenzáciu prípadného chýbajúceho času pre svoje deti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu