Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Buďte pripravení na zmeny: Toto vás môže čakať v premávke!

Policajtom pribudnú kompetencie
Policajtom pribudnú kompetencie

BRATISLAVA - Vodičov, chodcov aj cyklistov pravdepodobne čakajú poriadne zmeny! Ak v septembri prejde zákon o cestnej premávke, opilci, ani notorickí porušovatelia predpisov nebudú mať na ružiach ustlané. Naopak, cestní piráti by si mali trochu "vydýchnuť." V zákone nechýbajú ani kuriózne novinky.

Prezident Ivan Gašparovič síce zákon zatiaľ nepodpísal, problém však mal len s niekoľkými ustanoveniami. Je teda pravdepodobné, že zákon v septembri "prejde" a už od novembra, prípadne decembra nás čakajú tieto zmeny:

Zasnežené auto? Automaticky pokuta!

Ak bude snežiť, zrejme si budete musieť ráno privstať. Vodičom totiž pribudne povinnosť odstrániť z vozidla kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť a spôsobiť dopravnú nehodu či zranenie. Za nedodržanie tohto nariadenia hrozí pokuta až 60 eur.  

O vodičák môžete prísť navždy

Šoféri, ktorí sa pravidelne pred alebo počas jazdy potužia alkoholom budú čeliť novému pravidlu. Ak policajti pristihnú vodiča za volantom v priebehu 10 rokov trikrát tak, že nafúka alebo mu zistia požitie drogy, príde o vodičák navždy. Ak to bude dvakrát, šoférovi nebude môcť byť vrátený vodičák skôr, ako to upravuje zákon. Podobné pravidlo bude platiť aj pre vodičov, ktorí v priebehu piatich rokov trikrát porušia dopravné predpisy a spôsobia tak dopravnú nehodu. Vodičský preukaz dostane späť až vtedy, keď znovu absolvuje autoškolu a dá si preveriť psychickú spôsobilosť.

Za alkohol bude hroziť väzenie

Po novom bude jedno promile alkoholu za volantom trestným činom. To znamená, že tento vodič bude môcť skončiť až na jeden rok v base. Väčšie právomoci budú mať aj policajti. Ak prichytia opitého vodiča, budú ho môcť poslať na test, či nie je závislý od alkoholu alebo drog.

Mení sa bezpečná vzdialenosť na diaľniciach

Po množstve tragických nehôd na diaľniciach sa pre diaľnice a rýchlostné cesty mení definícia bezpečnej vzdialenosti. Bude ňou vzdialenosť, ktorú vozidlo prejde za 2 sekundy. Pre nákladné autá a autobusy budú platiť 3 sekundy.

V zápche nemôžete zastaviť na priechode pre chodcov

Vodiči nebudú môcť ani v zápchach zastaviť vozidlo na priechodoch pre chodcov či cyklistov, ak to nebude vyžadovať bezpečnosť cestnej premávky. Na druhej strane však už budú môcť obmedzovať pohyb chodcov a cyklistov pri zastavení automobilu vpravo v smere jazdy. Dôvodom je, že väčšina ciest u nás nie je stavaná na dodržiavanie tohto pravidla, ktoré zaviedli v minulosti. Zužovali by sa ním jazdné pruhy, čo by spôsobovalo kolízne situácie.

Chodci, pozor na električky!

Povinnosť vodiča dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov, sa nebude vzťahovať na vodičov električiek. Chodcom naopak pribudne povinnosť umožniť električke plynulý prejazd. Pri akomkoľvek prechádzaní cez vozovku – vrátane priechodu – budú musieť dbať nielen na rýchlosť ale aj vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel.

Cez priechody radšej pomaly

Kvôli zvýšeniu bezpečnosti  chodcov a cyklistov budú mať vodiči na priechode pre chodcov, priechode pre cyklistov a bezprostredne pred nimi zakázané predbiehať. Vyššie pokuty dostanú aj tí, ktorých policajti prichytia, ako cez priechody idú nepovolenou rýchlosťou.

Zvýšenie pokút za ohrozovanie chodcov

Za závažné porušenie pravidiel bude po novom klasifikované aj ohrozenie chodca alebo cyklistu prechádzajúceho cez priechod, odbočovaní mimo cestu, pri vhádzaní na cestu, otáčaní a cúvaní.

Vodičák vydá aj konzul

Držitelia vodičských preukazov vydaných na Slovensku budú môcť požiadať o ich výmenu alebo obnovenie z dôvodu uplynutia platnosti, straty, odcudzenia alebo zmeny mena aj na konzulárnych úradoch v zahraničí.

Mladší môžu za volant

Vodičské oprávnenie budú môcť získať už sedemnásťroční. Počas jazdy však budú musieť byť minimálne jeden rok pod dozorom vodiča, ktorý už má 10-ročnú prax. Spolujazdec bude mať povinnosti vodiča, ale ostatní vodiči vedeli, že za volantom je mladý vodič.

Cyklisti budú mať prednosť

Novela zákona jednoznačne určuje, že vodič odbočujúci vpravo bude musieť dať prednosť cyklistovi, ktorý pôjde rovno. Platiť to bude aj vtedy, ak bude cyklista odbočovať vľavo. Vodič, ktorý bude chcieť odbočiť rovnakým smerom, musí počkať až sa cyklista zaradí

Kaskadéri dostanú pokutu

Novinkou v zákone bude aj povinnosť cyklistov mať nohy na pedáloch počas jazdy. Výnimku majú cyklisti, ktorí pôjdu na bicykli, ktorého pohon nezabezpečujú pedále.

Miesto škodovej udalosti bude dopravná nehoda

Ak sa vodič odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie alkoholu alebo iných návykových látok v krvi bude sa inak aj škodová udalosť považovať za dopravnú nehodu. Bude ju môcť vyšetriť dopravný policajt.

„Slimáci“ majú nárok na papier!

Vodiči, ktorí na diaľniciach nedosahujú minimálnu rýchlosť 80 km/hodinu alebo 65 km/hodinu a tým obmedzujú ostatných, budú mať nárok dostať od policajtov potvrdenie o tom, že im prikázali opustiť diaľnicu alebo im zakázali ďalšiu jazdu.   

Kedy prídete o vodičák

Novela zákona stanovuje, že policajt bude môcť v prípade ak ste spáchali priestupok, za ktorý vám môžu zakázať šoférovať, kedykoľvek počas konania o priestupku zadržať váš vodičský preukaz. Policajti po novom budú môcť zadržať vodičák aj tým, ktorí sa vyhovoria, že ho nemajú pri sebe. Takýto vodič bude mať povinnosť odovzdať „zabudnutý“ vodičák na polícii do sedem dní.

Nemáte na pokutu, pôjdete na inšpektorát

Vodičom, ktorí nemali peniaze na zaplatenie pokuty a urobia ďalší priestupok budú hroziť vyššie pokutu. Policajti budú mať totiž povinnosť vás nahlásiť na dopravný inšpektorát. AN inšpektoráte budú rovno riešení aj tí, ktorí budú jazdiť na diaľnici bez diaľničnej nálepky.

Novinky v autoškole

Bez toho, aby ste uspeli na autocvičisku vás na skúšku do ostrej premávky nepustia. Podobne ako tomu je teraz pri nezvládnutí testov.

Za rýchlu jazdu menšia pokuta

V súčasnosti platí, že môžete za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti dostať pokutu na mieste až do výšky 650 eur. Na dopravnom inšpektoráte od 150 do 800 eur s tým, že vám môže zakázať šoférovať až na 3 roky. Novinkou je, že vám na mieste policajti za mierne prekročenie rýchlosti nedajú vyššiu pokutu ako 150 eur a na dopravnom inšpektoráte viac ako 300 eur s tým, že vám môžu zakázať šoférovať najviac na 2 roky.

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu