Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na pamätník Daniela Tupého chýbajú peniaze

Vták so zlomeným krídlom Zobraziť galériu (8)
Vták so zlomeným krídlom

BRATISLAVA - O dva týždne uplynie rok od vraždy vysokoškoláka Daniela Tupého († 21). Dodnes sa policajtom nepodarilo chytiť páchateľov. Jeho smrť, ale aj ďalších šesť obetí extrémizmu má už onedlho pripomínať pamätník na Tyršovom námestí. Na jeho realizáciu však zatiaľ chýbajú peniaze.

Občianske združenie Ľudia proti rasizmu pred mesiacom spustili zbierku, z ktorej sa majú hradiť náklady. Na Tyršovom námestí v Bratislave už začali prípravné práce. „Zatiaľ sme vyzbierali vyše 200-tisíc Sk. Väčšinou však prispeli moji obchodní partneri. Na realizáciu však potrebujeme jeden milión,“ povedal pre Nový Čas otec zavraždeného študenta Daniel Tupý. Postavenie pamätníka by malo byť mementom a výzvou predstaviteľom štátu, aby prijali účinné kroky v boji proti extrémizmu.

Pamätník postavia niekoľko metrov od miesta, kde došlo k brutálnej vražde mladého študenta. Tvoriť ho bude oceľová konštrukcia, ktorá vyjadruje dráhu letu. Na jej konci je vták so zlomeným krídlom. Jej autorom je architekt Pavol Brna a sochársky ho stvárni Pavol Dubina. Na realizáciu projektu sumou 50 000 Sk prispelo aj vydavateľstvo Ringier, ktoré vydáva denník Nový Čas.

PRISPEJTE AJ VY!

V prípade, že máte záujem prispieť na pamätník obetiam extrémizmu, svoje príspevky v korunách môžete poukázať na účet vo VÚB: 550 555/0200. Prispievatelia, ktorí nemajú možnosť poslať finančné prostriedky priamo na účet, môžu prispieť sumou 20 Sk aj prostredníctvom mobilných telefónov odoslaním prázdnej esemesky na číslo 807. Ďakujeme!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu