Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Leto ako na hojdačke: Tropické teploty vystrieda silné ochladenie

Dovolenková pohoda
Dovolenková pohoda (Zdroj: isifa, SITA)

BRATISLAVA – Letné prázdniny sa prehupli do svojej druhej polovice a nám nezostáva iné, len skonštatovať, že neustále dažde a minimálny prísun slnka pokazili dovolenku väčšine Slovákov, ktorí sa za ostatné týždne rozhodli pre oddych v domácich destináciách. Meteorológa Martina Benka zo SHMÚ sme sa opýtali, čo môžeme čakať od zvyšku leta, jeho predpovede však optimizmom nesršia.

Júl ako taký bol podľa meteorológa aj vďaka horúcim teplotám v prvej polovici mesiaca takmer v súlade s obvyklým stavom, keďže v najteplejších lokalitách bolo nad 35 °C. „Len oblasti okolo Bratislavy a západ Slovenska boli o 0 až 1,3 °C chladnejšie, inak zväčša o 0 až 1 °C teplejšie než obvykle býva.“ Situácia sa však náhle zmenila, pričom podľa Benka spadlo na území Slovenska 1,4 až 2,4-krát viac zrážok, než je júlový priemer. „Najmä druhá polovica júla bola výrazne podpriemerná aj z pohľadu trvania slnečného svitu,“ uviedol pre Topky.

„Aj keď dlhodobé predpovede príliš optimistické nie sú, pár "svetlých momentov" v mesiaci august ešte určite zažijeme,“ informoval meteorológ. Letná teplota pre oblasť Slovenska predstavuje 25 °C a viac, takže takýchto hodnôt sa dočkáme aj v najbližších dňoch.

Predpoveď na stredu hovorí o zmenšujúcej sa oblačnosti a očakáva sa aj menej zrážok. Vyššie teploty, ktoré sa budú približovať k 30-tke, by mali prísť v piatok a v sobotu. „Teplota cez víkend vystúpi na 25 až 30 °C. V najteplejších oblastiach by sme mohli dosiahnuť aj tropické teploty, čiže 30°C a viac.“ Radosť z tepla však nebude trvať dlho aj vďaka pribúdajúcemu dažďu. „Jednotlivé frontálne systémy postupujúce z oceánu nad pevninu však prinesú prehánky a búrky a v pondelok opäť aj výraznejšie ochladenie,“ doplnil Benko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu