Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na trnavskej STU odhalili plagiátorov, pracujú ďalej

Materiálovotechnologická fakulta STU
Materiálovotechnologická fakulta STU

TRNAVA - Na trnavskej fakulte STU riešia vážny prípad plagiátorstva. Bývalý pracovník univerzity oznámil dekanovi, že učebnica, ktorú napísali dvaja zamestnanci fakulty, sa skladá zväčša z ukradnutých textov. Dekan vinníkov sankcionoval, ale nevyhodil.

"Išlo o učebnicu Zvyšovanie kvality vyučovacieho procesu. Poukázal som, že autori Katarína Krpálková Krelová a Roman Hrmo ju vydali v roku 2010 prostredníctvom Vydavateľstva STU pod svojimi menami. Problém bol v tom, že väčšinu učebnice nenapísali títo dvaja zamestnanci MtF, ale vtedajší študenti doktorandského štúdia na fakulte," uviedol Maroš Píša, ktorý na problém upozornil. V knihe našiel odpísané pasáže wikipédie, ale aj vlastný preklad jedného textu.

Mená študentov v učebnici neuviedli, podľa Píšu tým tým porušili zákona o autorskom práve. O veci upovedomil dekana MtF Olivera Moravčíka.

Ten dal do všetkých výtlačkov dolepiť informáciu o tom, že na tvorbe sa podieľali aj študenti. Píša požiadal dekana aj o prepustenie oboch autorov, čo sa však nestalo.

"Vyvodil som však dôsledky, R. Hrmo už nie je riaditeľom Ústavu inžinierskej pedagogiky a humanitných vied a K. Krpálková Krelová už nie je jeho zástupkyňou," informoval dnes dekan.

Dekan ustanovil aj komisiu, ktorá preskúma celý prípad. Pre "ďalšie personálne opatrenia" sa rozhodne podľa toho, či budú zistené výsledky závažné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu