Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovák-supervojak: Podľa MO stálo pár strán textu 78 miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Analýza za 100 miliónov korún sa vojenským "výskumníkom" naozaj oplatila. Nákup kompomentov stál podľa rezortu 600 tisíc eur, zvyšných 2,6 milióna eur (cca 78 miliónov korún) išlo na "niekoľko stránok popísaného textu."

"Nôž za 23 tisíc by možno mal mať v sebe zabudovaný mp3 prehrávač," komentoval zistenie inšpekcie rezortu minister Ľubomír Galko.

Na kauzu upozornilo ešte v utorok SME, ktorému sa podarilo zistiť, že spoločnosť Magic Trading Corporation od roku 2004 vykonávala zákazku pre rezort obrany. Výsledkom výskumu na výstroj a vyzbrojenie vojaka nového storočia za 3,2 milióna eur, ktorý zadal ešte počas svojho pôsobenia na ministerstve Juraj Liška, bolo niekoľko štúdií a 10 funkčných vzoriek, ktoré zostali v dodávateľskej firme.

Prvú z nich ministerstvo dostalo až dnes. Nákupná hodnota komponentov pritom nepresiahla 600 tisíc.

"Drvivá väčšina komponentov, ktoré na sebe ten vojak má, sa dajú komerčne zakúpiť. To znamená, že nebolo na nich nič vyskúmané," upozornil Galko, podľa ktorého zvyšných 2,6 milióna eur išlo na "niekoľko stránok popísaného textu".

"To, že čo tu chytíme do ruky, tak je trikrát tak drahšie, ako by mohlo byť, tak na to som si už zvykol, ale toto je špeciálny prípad, pretože tu sa vyhodili desiatky miliónov korún do luftu v priebehu siedmich neuveriteľných rokov na niečo, čo sa vôbec nedialo," komentoval kauzu minister.

Rezort už v súvislosti s celým prípadom podal podnet na políciu. Ako informoval generálny riaditeľ inšpekcie Marián Majer, rozdiely vo využívanom a dodanom výstroji sú, no nie sú tak markantné, aby si vyžiadali sumu, ktorú do nej ministerstvo investovalo.

Vzhľadom na to, že inšpekcia zistila, že vynakladanie prostriedkov bolo neefektívne a netransparentné, rezort obrany už v súvislosti s týmto prípadom podal trestné oznámenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu