Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na Slovensko sa valí ďalšia kritika, pre Rómov!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko musí skončiť so segregáciou rómskych detí v školstve. Vyplýva to z aktuálnych odporúčaní Výboru OSN pre ľudské práva, ktoré po takmer ôsmich rokoch opäť vydal pre Slovensko.

Výbor v nich nabáda slovenskú vládu, aby zabezpečila dôsledné plnenie záväzkov vyplývajúcich z Medzinárodného paktu o občianskych a politických právach. V odporúčaniach sa okrem iného zameriava na problém diskriminácie rómskej menšiny.

"Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala prijať opatrenia na zabránenie segregácie na základe etnickej príslušnosti. Bolo by vhodné, aby ozrejmila, aké kroky zatiaľ prijala, aby toto vážne porušovanie ľudských práv odstránila," uviedla Barbora Černušáková z Amnesty International.

Slovensko výbor vyzval k prijatiu okamžitých krokov, ktoré tomu majú zabrániť. "Umiestňovanie všetkých detí vrátane rómskych do špeciálnych škôl musí byť podľa výboru realizované na individuálnej báze, vychádzať z odbornej medicínskej diagnostiky a nesmie byť v žiadnom prípade ovplyvnené etnickým pôvodom dieťaťa," priblížila Miroslava Hapalová z organizácie Člověk v tísni - pobočka Slovensko.

Kritika sa týkala aj pretrvávajúceho vylúčenia Rómov z verejného života, teda ich politickej participácie a diskriminácie v prístupe k vzdelávaniu či zdravotnej starostlivosti. Výbor pripomenul vláde jej vlastné záväzky presadzovať rovnosť príležitostí v spoločnosti pre príslušníkov rómskej menšiny. Nepozdával sa mu ani výskyt prípadov policajného násilia voči Rómom v spoločnosti, ako aj spôsob vyšetrovania takýchto prípadov v radoch samotnej polície, ktoré je podľa výboru málo efektívne a chýba mu nezávislosť.

Informovala Ľudmila Durajová z Amnesty International Slovensko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu