Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vyčíňanie nočnej víchrice: Strhla stromy, odfúkla strechu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poriadna spúšť zostala po víchrici, ktorá sa v noci prehnala takmer nad celým územím Slovenska. Hasiči odstraňujú najmä popadané stromy. Vietor odfúkol strechu a vytrhol aj balkónové dvere.

Popadané stromy na cestách nahlásili trnavskí hasiči v Častkove pri Senici, Naháči pri Trnave a nadránom niekoľkokrát aj na juhu v Jurovej, Mliečne a Ohradách. Informoval o tom ich hovorca Ivan Peťko.

„V Krompachoch dnes ráno víchrica strhla strechu. Polícia musela zabezpečiť priestranstvo okolo, lebo elektrikári musia najprv odpojiť prúd,“ informoval Martin Penták, člen hasičského zboru zo Spišskej Novej Vsi. Ako uviedla primátorka Krompách Iveta Rušinová, stalo sa to v mestskej časti Banícka štvrť. „Vietor strhol strechu na bytovom dome, ktorý je v súkromnom vlastníctve,“ uviedla.

Spišskonovoveskí hasiči mali plno roboty aj s likvidáciou stromov, ktoré vyvrátil vietor na cestu. Na výjazd vyšli hneď šesťkrát. Najvážnejšia situácia je v Slovenskom raji – na Grajnári, v okolí obce Mlynky a Hnilec. Víchor spôsobil škody aj v Bardejovskom okrese. Hasiči odstraňovali z cesty stromy, plechy aj spadnutý bilboard.

Balkónové dvere odtrhol silný vietor v Leviciach. Hasiči v Nitrianskom kraji odstraňujú vyvrátené stromy v Nitre na Bratislavskej ulici, v obci Andovce, v Kolárove, Úľanoch nad Žitavou, Zlatých Moravciach a v Nových Zámkoch, kde strom spadol na elektrické vedenie. V Komárne odtrhlo strechu na budove, v Štúrove hasiči pomáhali pri odstraňovaní strhnutého plechu zo strechy školy a asistujú pri odstraňovaní uvoľneného stavebného materiálu. Informoval o tom nitriansky hovorca hasičov Viliam Pánsky.

Hlučné nárazy vetra budili zo spánku aj Bratislavčanov a obyvateľov okolitých miest. Hasiči zasahovali dva razy v Senci, popadané stromy odstraňovali na Starohájskej ulici v Petržalke, na Levárskej ulici v Karlovej vsi aj z nadjazdov pri Malackách a v Modre.

Počasie má na svedomí aj požiar. V okrese Banská Štiavnica výchrica vyvrátila elektrický stĺp, ktorý zapálil trávu na lúke. Hasiči z Banskobystrického kraja zasahovali v Brezna, Revúcej, Veľkom Krtíši, Novej Bani, Zvolene, Poltári, Banskej Štiavnici, Banskej Bystrici či Pohorelej. Informovala o tom ich hovorkyňa Bibiána Bendíková.

Cesta I/67 medzi Vernárom a Hranovnicou v okrese Poprad je uzavretá. Dôvodom sú aj tentokrát popadané stromy, ktoré spadli aj na trolejové vedenie odstavili prevádzku na niektorých úsekoch Tatranských elektrických železníc. Momentálne je uzavretá trať medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou a medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom.

Silný nárazový vietor predpovedajú meteorológovia aj nadnes. Víchrica sa môže vyskytnúť najmä na hrebeňoch hôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu