Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Podtatranská hydina chce žalovať rezort, ujmu odhaduje na 3 milióny

Generálny riaditeľ Podtatranskej hydiny Pavol Konkoľ
Generálny riaditeľ Podtatranskej hydiny Pavol Konkoľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spoločnosť Podtatranská hydina žaluje rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona za poškodenie dobrého mena.

Dôvodom je kauza údajného používania zakázanej látky zilpaterol v kŕmnej zmesi, ktorú kontrolóri našli v krmivách pre hydinu na farme v Čaklove. Minister Simon o náleze zilpaterolu informoval ešte 23. februára.

Zilpaterol spôsobuje vyššie prírastky či vyšší výťažok mäsa v pomere k tuku. Krmivo poľského pôvodu na farmu dodala spoločnosť Blackthorn Košice.

Generálny riaditeľ spoločnosti Pavol Konkoľ dnes oznámil, že výsledky analýzy poslednej vzorky krmiva ukázali, že zilpaterol neobsahovali. Spoločnosť sa podľa neho opiera o analýzu akreditovaného rozhodcovského laboratória v Berlíne. "Včera nám telefonicky oznámili, že výsledky sú v poriadku," povedal Konkoľ. Nemajetkovú ujmu odhadol na minimálne tri milióny eur.

Ďalšiu žalobu podá spoločnosť aj na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu za spôsobenie majetkovej škody, jej výška je približne 200 tisíc eur. "Spoločnosť Podtatranská hydina využije všetky dostupné prostriedky na očistenie dobrého mena spoločnosti a dosiahnutie primeranej satisfakcie“.

Rezort pôdohospodárstva podľa neho porušil svojím konaním niekoľko smerníc EÚ a meno spoločnosti zverejnil predčasne. Jej vedenie preto zvažuje aj trestné oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy, ohovárania a poškodzovania cudzích práv. Konkoľ si myslí, že za prípadom môže byť konkurencia.

Rezort v reakcii uviedol, že rešpektuje právo firmy obrátiť sa na súd. Zároveň pripomenul, že v prípade firiem Pavla Konkoľa bolo v krátkom čase opakovane zistené používanie zakázanej látky či prebaľovanie hydiny bez oprávnenia.

"Pre ministerstvo zostáva otázne, prečo pán Konkoľ tak dlho bránil vykonaniu rozboru poslednej vzorky a jej analýzu umožnil až po dvoch mesiacoch od odobratia prvej vzorky, keďže látka zilpaterol sa rozkladá rýchlo," uviedol hovorca rezortu Juraj Kadáš. Ako ďalej pripomenul, výskyt zakázanej látky sa v jeho podnikoch potvrdil v krátkom časovom období trikrát, pričom v roku 2009 jej prítomnosť potvrdili aj poľské úrady.

"Pre ministerstvo je prvoradé garantovať pre obyvateľov tejto krajiny bezpečnosť potravín, ktoré sa dostanú do potravinového reťazca," dodal Kadáš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu