Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hydinári chcú od Simona 200 tisíc a morálnu satisfakciu

Areál spoločnosti Podtatranská hydina Zobraziť galériu (9)
Areál spoločnosti Podtatranská hydina

KEŽMAROK, BRATISLAVA – Hydinári z Kežmarku vyčíslili škodu, ktorá im vznikla po prepuknutí aféry s údajnou zakázanou látkou v krmive, na 200 tisíc eur.

Okrem toho tvrdia, že minister pôdohospodárstva Zsolt Simon poškodil ich dobré meno.

Na tlačovej konferencii zverejnil, že na farme v Čaklove dávajú kurčatám krmivo obsahujúce zakázaný zilpaterol.

Šéfovia Podtatranskej hydiny tvrdia, že sa minister poriadne prerátal. Koncom januára odobrali kontrolóri z farmy v Čaklove štyri vzorky. Všetky zapečatili. Dve vzali so sebou a zvyšné dve zostali na farme. Jednu vzorku skúmalo laboratórium v Brne. Práve tá podľa ministra Simona obsahovala zakázanú látku.

„Jednu z dvoch našich vzoriek sme odviezli do akreditovaného laboratória v Poľsku. Výsledok bol jednoznačný. Zilpaterol vo vzorke nebol,“ tvrdí generálny riaditeľ Podtatranskej hydiny, Pavol Konkoľ.

Druhú vzorku má ešte stále vo svojom trezore: „Minulý piatok mi ju chceli kontrolóri vziať. Nedal som im ju.“

Konkoľ trvá na tom, aby kontrolóri vzorku dali na rozbor do špecializovaného laboratória v Berlíne. „Chcem, aby ju tam fyzicky odviezol môj zamestnanec spolu s inšpektorom,“ vyhlásil dnes. 

Štátni kontrolóri sa analýze v Berlíne nebránia. Vzorku tam však chcú poslať kuriérom. Minister nevidí dôvod na to, aby kontrolóri do Berlína cestovali osobne, zatiaľčo Konkoľ kuriérovi vzorku v žiadnom prípade nedá.

Podtatranskí hydinári už vyčíslili aj škodu. „Keď aféra prepukla, museli sme kurence zabiť a zmraziť. Chladené by sme ich predali drahšie, ako mrazené. Rozdiel v cene predstavuje 200 tisíc eur,“ argumentuje Konkoľ, ktorý bude od ministra žiadať aj satisfakciu za poškodenie dobrého mena.

Tvrdí totiž, že po prepuknutí aféry stratil štyroch dôležitých a celý rad drobných odberateľov. „Považujem to za cielenú kampaň. Bol by som rád, keby sa už skončila a keby ma minister nechal normálne podnikať,“ dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu