Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rodiť prišla s 2,4 promile, lekári sa obávajú o bábätko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

KOŠICE - "Jeden pohár" vínka na upokojenie si údajne dala žena, ktorá v utorok porodila v košickej nemocnici. Prvorodička (32) však do pôrodnice prišla úplne na mol! Namerali jej 2,4 promile. Alkohol lekári zistili aj v pupočnej šnúre a boja sa o dieťatko.

Zdravotníci si všmli, že žena je opitá, hneď po jej nočnom príchode do nemocnice. „Toxikologické vyšetrenie potvrdilo, že nastávajúca mamička mala niekoľko hodín pred pôrodom v krvi 2,4 promile alkoholu,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Jaroslava Oravcová.

Žena krátko pred desiatou hodinou predpoludním priviedla na svet chlapčeka, ktorý vážil 2890 gramov a meral 47 centimetrov. „Vo vzorke krvi odobratej z pupočníkovej krvi bol zistený obsah alkoholu 0,12 promile. Niekoľko hodín predtým však malo dieťa vo svojej krvi alkoholu oveľa viac, pretože alkohol sa dostáva cez placentu do krvi dieťaťa. Pravdepodobne bola hladina alkoholu v jeho krvi totožná s hladinou alkoholu v krvi matky,“ dodala Oravcová.

Podľa odborníka na toxikológiu Ľubomíra Legátha počas tehotenstva alkohol voľne prechádza placentou a jeho koncentrácia je rovnaká u matky aj dieťaťa. „Na dieťa pôsobí alkohol a jeho metabolity, ktoré sa hromadia v plodovej vode, toxicky. Vylučovanie alkoholu plodom je pritom pomalšie v porovnaní s vylučovaním u matky, takže plod je vystavený jeho účinkom dlhšie. Alkohol môže ovplyvniť plod v priebehu celého tehotenstva a stupeň a forma poškodenia plodu závisí na tom, v ktorom období tehotenstva žena alkohol konzumovala,“ povedal.

Pôrod síce prebehol bez komplikácií, ale dieťa je podľa lekárov mimoriadne nepokojné, dráždivé a precitlivené na zvuky. Lekári ho podrobne monitorujú. Abstinenčné príznaky a zmeny sa totiž často prejavujú až 24 hodín po pôrode. "Alkohol mohol spôsobiť poškodenie nejakých orgánov,“ povedala primárka Božena Pšeničková. Lekári sa boja vrodených anomálií aj o intelekt dieťatka.

S takýmto prípadom ťažkej opitosti mamičky sa primárka stretla vo svojej praxi iba po druhý raz, prvýkrát pred zhruba štvrťstoročím. „Nastávajúce mamičky niekedy konzumujú počas tehotenstva alkohol, čo môže mať vážne následky na plod. Avšak takáto intoxikácia rodičky je naozaj raritná,“ dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu