Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

KDH a SMK chcú presadiť deklaráciu o daňovej suverenite SR

Poslanec za KDH Vladimír Palko
Poslanec za KDH Vladimír Palko

BRATISLAVA - Poslanci Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a Strany maďarskej koalície (SMK) podali do Národnej rady SR návrh deklarácie o daňovej suverenite Slovenska. "Hovorí o tom, že SR si chce v Európskej únii ponechať právo suverénne rozhodovať o priamych daniach a nechce sa ho ani v budúcnosti vzdať," povedal dnes pred novinármi poslanec za KDH Vladimír Palko.

Ako dodal, deklarácia je reakciou na snahy Európskej komisie prijať spoločnú metodiku na výpočet daňového základu právnických osôb. Snahy o harmonizáciu daňového základu totiž považuje za prvý krok aj k harmonizácii sadzby dane z príjmu.

Palko predpokladá, že okrem KDH a SMK získa návrh podporu aj od ďalších parlamentných strán. Okrem ekonomického má totiž podľa neho aj národno-štátny význam. "Z vládnych strán preto očakávame podporu prinajmenšom Slovenskej národnej strany," pokračoval Palko. Skupina opozičných poslancov podala návrh deklarácie podľa ústavného zákona o spolupráci NR SR a vlády vo veciach EÚ. Po prvýkrát tak využili jeho ustanovenie, podľa ktorého môže 30 poslancov navrhnúť, aby parlament zaujal stanovisko voči záležitosti týkajúcej sa Európskej únie. Ak by plénum navrhovanú deklaráciu prijalo, členovia vlády by boli na európskej pôde zaviazaní hlasovať proti návrhom harmonizovať priame dane v únii.

Európska komisia presadzuje, aby firmy, ktoré pôsobia vo viacerých štátoch únie, mohli podávať daňové priznanie založené na jednotnom systéme. Uvádza, že by sa tým usporili náklady na prispôsobovanie sa rozličným režimom jednotlivých krajín. Spoločný daňový základ by umožnil firme stratu v jednom členskom štáte umorovať ziskami z iných štátov. Podľa Palka by to však mohlo znamenať, že Slovensko príde o príjmy z daní firiem, ktoré do krajiny prišli pre výhodné daňové podmienky. Proti spoločnému daňovému základu v EÚ sa vyjadrila Veľká Británia a Írsko, ktoré sa obávajú, že takýto krok povedie k harmonizácii daňových sadzieb pre právnické osoby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu