Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Kaliňák a polícia: Stojíme si za tým, že študentka o útoku klamala

Maďarská študentka Hedviga Malinová
Maďarská študentka Hedviga Malinová

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák a vedenie polície si stoja za názorom, že študentka maďarskej národnosti Hedviga Malinová klamala o augustovom prepadnutí dvoma extrémistami. Reagovali tak na jej dnešné tvrdenie, v ktorom sa snažila vyvrátiť argumenty polície na zastavenie trestného stíhania. Advokát a poslanec za opozičnú SMK Gábor Gál, ktorý Malinovú obhajoval pred novinármi, sa podľa Kaliňáka snaží prípad zpolitizovať.

"Závery vyšetrovania sú jednoznačné a jasné," povedal Kaliňák na tlačovej konferencii. "Trváme na záveroch vyšetrovania," dodal šéf policajného zboru Ján Packa. Kritiku Gála, ktorý vyšetrovateľom vytkol okrem iného predčasné uzavretie prípadu a psychický nátlak na Malinovú pri výsluchu, označil za znevažovanie práce polície.

"Je pre mňa naozaj veľmi smutné, že spochybňuje celý právny systém Slovenskej republiky," vyhlásil Kaliňák o angažovaní poslanca v prípade. Pripomenul, že o sťažnosti Malinovej a Gála voči polícii má rozhodnúť Generálna prokuratúra.

Vyšetrovatelia podľa Packu pri výsluchu študentky neporušili zákon. "Zákonné podmienky boli dodržané," povedal šéf polície. Malinová dnes na tlačovej konferencii zopakovala svoju verziu, že ju v Nitre zbili preto, že hovorila na ulici po maďarsky. Kaliňák pritom v utorok oznámil, že Malinová si podľa dôkazov pri vyšetrovaní a záverov znalcov prepadnutie vymyslela. Dnes zdôraznil, že pre údajné klamanie doposiaľ nebola políciou obvinená.

Údajné násilné prepadnutie z 25. augusta vyvolalo odmietavé reakcie najmä v Maďarsku. Medzi poprednými politikmi SMK, ktorá politicky reprezentuje polmiliónovú maďarskú menšinu na juhu Slovenska, sa objavili úvahy o spojitosti nárastu protimaďarských incidentov a účasti Slovenskej národnej strany vo vláde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu