Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Študentka maďarskej národnosti Hedviga si celý útok vymyslela

Robert Kaliňák ukazuje tričko maďarskej študentky Hedvigy H.
Robert Kaliňák ukazuje tričko maďarskej študentky Hedvigy H. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Údajný extrémistický útok na študentku Hedvigu M. v Nitre sa podľa polície nikdy nestal. Vyšetrovateľ v pondelok zastavil trestné stíhanie neznámych páchateľov. K údajnému brutálnemu napadnutiu malo dôjsť 25. augusta ráno pred ôsmou hodinou, keď 23-ročná študentka išla na štátnice na fakultu Univerzity Konštantína filozofa v Nitre. Útok mal vyvolať jej telefonát z mobilu, keď hovorila po maďarsky.

V Brezovom hájiku dvaja výrastkovia s vyholenými hlavami údajne študentke ukradli náušnice a na tričko napísali nápis Maďari za Dunaj. Pôvodne sa uvádzalo, že jej náušnice dokonca z uší strhli. Minister vnútra Robert Kaliňák dnes novinárom povedal, že podľa potvrdenia telefonického operátora sa v predmetný deň zo študentkinho mobilu neuskutočnil žiaden hovor. Hedviga M. nato uviedla, že sa teda s niekým stretla, ale nevedela povedať s kým, a v jej výpovedi sa objavovalo stále menej podrobností. Znalecké posudky lekárov vylúčili pomliaždenie ľavej strany tváre, nosa, sánky, pomliaždenie brucha. Krvavé fľaky na oblečení študentky boli podľa znalcov spôsobené prenesením krvi z nosa, ktorý študentke podľa jej vlastných slov krváca počas stresových situácií. "Znalec jednoznačne vylúčil otras mozgu a s tým súvisiace bezvedomie, takže poškodená si mala pamätať priebeh skutku i udalosti, ktoré mu predchádzali," vyhlásil Kaliňák.

Grafológovia zistili, že "sporné zápisy obsiahnuté na blúzke a listovej obálke pravdepodobne vyhodnotil totožný pisateľ, pravdepodobne Hedviga M.". Experti tiež potvrdili, že obálka, v ktorej údajní páchatelia neskôr poslali Hedvige M. jej doklady, obsahuje na lepivej časti študentkinu DNA. Na tlačovej konferencii sa zúčastnil aj premiér Robert Fico, ktorý pripomenul, že výhrady zahraničia voči slovenskej vláde majú svoj pôvod predovšetkým v tomto údajnom extrémistickom útoku a v rozhovore predsedu SNS Jána Slotu pre Lidové noviny. Fica podľa vlastných slov zarmucuje, že kabinet musí míňať obrovské množstvo energie na vyvracanie manipulácií a podvodov. Vláda mieni ďalej razantne konať pri všetkých prípadoch, kde bude podozrenie z extrémistického pozadia. "Nebudeme tolerovať ani extrémizmus ani neznášanlivosť, ale nebudeme tolerovať ani to, aby niekto likvidoval a ničil dobré meno slovenskej vlády na základe falzifikátov a výmyslov," zdôraznil premiér.


Polícia: Hedviga M. zatiaľ z krivej výpovede obvinená nie je
Študentku Hedvigu M., ktorá si podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka vymyslela prepadnutie, zatiaľ obvinená nie je. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca Prezídia PZ Martin Korch, polícia musí počkať na právoplatnosť uznesenia o zastavení trestného stíhania. Potom sa určí ďalší vyšetrovací postup aj podľa dôkazných prostriedkov, dodal Korch. Minister Kaliňák sa na tlačovej besede k ďalšiemu postupu vyjadrovať nechcel, aby nezasahoval do vyšetrovania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu