Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Bratislava sa prvýkrát zahalí do tmy

Bratislava
Bratislava

BRATISLAVA – Hlavné mesto Slovenska sa nasledujúci víkend premiérovo pripojí k svetovým metropolám ako Sydney, New York a Londýn. Zapojí sa totiž do akcie podporujúcej diskusiu o klimatických zmenách tým, že na hodinu vypne osvetlenie na niektorých budovách.

Akcie s názvom hodina Zeme sa vlani zúčastnilo 128 štátov a prvý raz aj Česko. Túto ekologickú iniciatívu má na starosti Svetový fond na ochranu prírody – WWF, ktorý vyzval všetkých ľudí z rôznych kútov sveta na to, aby sa do nej zapojili a šetrili elektrickú energiu aj viac ako dohodnutú hodinu.

Na Slovensku má začať v sobotu o pol deviatej večer. Bez osvetlenia zostane Primaciálny palác a bratislavský magistrát. „Slovenská metropola sa týmto krokom prihlási k ostatným európskym a svetovým mestám, ktoré vážne pristupujú k otázke ochrany prírody, realizujú opatrenia smerujúce k šetreniu energiami a svojimi aktivitami znižujú nebezpečenstvo vážnych klimatických zmien,“ uviedol hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrássy.

Toto tradičné a zbližujúce „zhasnutie svetiel“ sa v minulosti konalo i na niektorých slávnych miestach sveta, kde sa zotmelo na znamenie tejto celosvetovej oslavy. Nechýba medzi ne ani Eiffelova veža v Paríži, Opera v Sydney, Veľké pyramídy v Gize, Koloseum v Ríme, Empire State Building v New Yorku a ďalšie.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu