Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

S vedomím Lipšica odpočúvajú 40 poslancov, tvrdí Štefanov

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - S vedomím ministra vnútra je odpočúvaných 40 opozičných aj koaličných poslancov parlamentu, ale aj novinári, vyhlásil to dnes poslanec za SNS Igor Štefanov (SNS) s odvolaním sa na "dobre informované zdroje".

Žiadne mená odpočúvaných ani to, kto konkrétne ich má odpočúvať neuviedol. Podľa Štefanova je všeobecne známe, ktoré inštitúcie sú schopné realizovať odpočúvanie. Štefanov však odmietol vysvetliť, prečo doteraz nepodal trestné oznámenie a či bude v prípade predvolania v celej záležitosti vypovedať alebo využije svoju iimunitu.

"Podľa informácií, ktoré sa k nám dostali, sú odpočúvaní aj niektorí novinári," dodal Štefanov. Na otázku, či je medzi odpočúvanými aj on odpovedal: "predpokladám, že áno."

Štefanov tvrdí, že má informáciu len o počte poslancov, ale nie o menách. "Pán minister Lipšic sa snaží sústrediť výkonnú moc do jedných rúk. Bez škrupulí odpočúva, zbiera informácie o svojich politických protivníkoch, ako aj svojich koaličných partneroch a vytvára nátlak na každého, čo s ním nesúhlasí," vyhlásil.

SNS podľa neho zvažuje aj podanie trestného oznámenia, hoci orgány činné v trestnom podaní môžu konať aj sami, na základe informácií z tlačovej konferencie. Poslanec je presvedčený, že aj iné politické strany "tieto informácie majú". Lipšica preto vyzval na odchod z funkcie, rovnakú výzvu adresoval aj ministrovi dopravy Jánovi Figeľovi. Ten podľa neho nezvláda manažovanie eurofondov, ale ani výstavbu diaľnic. „Jeden pre bohorovnosť, druhý pre neschopnosť,“ povedal.

SNS nemá dostatok poslancov na iniciovanie vyslovovania nedôvery ministrom, podľa Štefanova chce o tejto téme diskutovať so Smerom-SD, ale aj koaličnými poslancami.

O odpočúvaní viacerých poslancov počul aj poslanec strany Most-Híd Gábor Gál. "Neviem posúdiť, či je to pravda alebo klebety," povedal Gál v súvislosti s informáciami Štefanova. Podľa Gála túto informáciu získal ešte predtým, ako bola opätovne medializovaná kauza nástenkového tendra minulý týždeň.

O odpočúvaní politikov Gál počul aj v minulom volebnom období. "Ak sú na to povolenia od súdov, je dôvod na odpočúvanie, ak ho nemajú, tak je to obrovský problém," vyhlásil.


Informácie o údajnom odpočúvaní mal už skôr aj v Smere-SD, neboli ale natoľko potvrdené, aby s nimi išli na verejnosť, uviedol exminister vnútra Robert Kaliňák.  "Ako hovorí minister dopravy, pravda oslobodzuje, tak treba pravdu hľadať cestou cez Krajský súd v Nitre a možno môžete položiť otázku aj ďalším poslancom, napríklad pánovi Hortovi," naznačoval k zdrojom informácií Kaliňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu