Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SHMÚ: Mnohým častiam Slovenska hrozia povodne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mnohým častiam Slovenska hrozia povodne z dažďa, prípadne topiaceho sa snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v súvislosti s hrozbou povodní výstrahu prvého stupňa. Na niektorých miestach trvá do odvolania, na iných do piatka 18. marca. Rovnakú výstrahu vydal aj pre dážď.

Prší takmer na celom území Slovenska. Sneh sa má topiť na Hornom Hrone. SHMÚ na svojej internetovej stránke zároveň upozorňuje, že v niektorých oblastiach sa môže miestami vyskytovať dážď s úhrnom zrážok 30 - 50 mm.
      
Podľa ústavu je tento úhrn zrážok v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.
      
V súvislosti s výskytom trvalého dažďa SHMÚ na webstránke uvádza, že je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.
      
SHMÚ ďalej upozorňuje, že vzhľadom na očakávaný trvalý dážď a topenie sa snehu vo vyšších horských polohách je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.
      
Okrem povodní z dažďa a topiaceho sa snehu očakáva SHMÚ na Liptove, Turci a Spiši nárazový vietor, ktorý môže na hrebeňoch hôr miestami dosiahnuť rýchlosť 20 - 25 m/s. Aj v tejto súvislosti vydal ústav výstrahu prvého stupňa, ktorá má platiť do 18.00 h.
      
Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu