Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Bratislave protestovali nespokojní so stavom školstva

Protestujúci pred Prezidentským palácom
Protestujúci pred Prezidentským palácom

BRATISLAVA - Viac ako stovka ľudí sa dnes zišla pred Prezidentským palácom na bratislavskom Hodžovom námestí, aby vyjadrila nespokojnosť so súčasným stavom v oblasti školstva.

"My stále rozposielame výzvu, v ktorej žiadame školy, učiteľov, profesorov, študentov, aby sa naozaj o túto problematiku začali zaujímať a aby rozbehli akúsi celospoločenskú diskusiu ohľadom tejto témy," uviedol organizátor zhromaždenia "Za nové slobodné školstvo" Robert Mihály z občianskeho združenia UM!.

Protestujúci vyčítali vláde nízke platy učiteľov, plánovanú realokáciu finančných prostriedkov z operačných programov Vzdelávanie a Výskum na výstavbu diaľnic a zámer legislatívne upevniť všeobecné spoplatnenie externého štúdia na vysokých školách. "Ďalšia požiadavka je, aby vznikla akási elektronická platforma, ktorá by konečne začala ráznym spôsobom riešiť stav školstva," povedal Mihály. Podľa jeho predstáv, by mal rezort školstva vytvoriť systém, ktorý by umožnil pedagógom podieľať sa na tvorbe zmien v oblasti vzdelávania a prijímal ich vlastné návrhy.

Mihály tvrdí, že zhromaždenie je odrazom napätej situácie, ktorá nastala v súčasnom slovenskom školstve. "Štyri slovenské gymnázia z vlastnej iniciatívy nám navrhli, že zatvoria brány škôl a nebude na týchto školách prebiehať vyučovanie, kým vláda neprijme tieto požiadavky," prezradil Mihály. Zároveň dodal, že občianska iniciatíva zvažuje zapojiť do takejto formy protestu aj ďalšie školy.

Na mnohé z výhrad občianskej iniciatívy už reagovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Vo svojom písomnom stanovisku avizovalo celý rad pripravovaných zmien. Rezort okrem iného sľubuje zlepšenie mzdového ohodnotenia pedagogických zamestnancov a vylepšenie systému ich kariérneho rastu, odstránenie nedostatkov v obsahu učiva, zmenu v oblasti učebnicovej politiky, ktorá má sprístupniť obsah učebníc aj v elektronickej podobe a skvalitnenie vysokoškolského vzdelania.

K mnohým z týchto zmien by mala byť otvorená aj verejná diskusia. "Je nevyhnutné, aby i ministerstvo bolo otvorené, ale aby aj pracovníci školstva mali záujem túto vec riešiť. Takže jednoznačne budeme túto vec iniciovať," konštatoval Mihály, ktorý nevylučuje, že by sa verejnej diskusie mohol zúčastniť aj sám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu