Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vláda požičia na štadión 12 miliónov a pošle kontrolu

Zimný štadión Ondreja Nepelu
Zimný štadión Ondreja Nepelu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda neposkytne mestu Bratislava žiadnu ďalšiu dotáciu na výstavbu Zimného štadióna. Poskytne mu však pôžičku a po skončení MS urobí ministerstvo hĺbkovú kontrolu.

Informoval o tom dnes minister financií Ivan Mikloš.

Vláda požičia mestu 12 miliónov eur na päť rokov s ročným úrokom 3,5 percenta, pričom istinu začne Bratislava splácať s ročným odkladom.

„Vláda neposkytne žiadnu ďalšiu dotáciu, ale má záujem, aby dostavba a úspešný priebeh majstrovstiev sveta neboli ohrozené, a preto pomôže mestu pôžičkou,“ uviedol Mikloš.

Po ukončení MS sa uskutoční hĺbková kontrola ministerstva, ktoré požiada o spoluprácu aj NKÚ. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik je vďačný vláde za ústretovosť, podľa neho pôžička pomôže mestu rozložiť záťaž na päť rokov, čo je výrazne iné, ako keby išlo o pôžičku prostredníctvom komerčnej banky.

Zároveň však nevylúčil, že bude potrebné rokovať aj s komerčnými bankami. „Budeme musieť ísť aj do rokovaní s komerčnými bankami, časť peňazí budeme musieť riešiť predajom pohľadávok. Zvýšené náklady bude musieť zaplatiť Bratislava a jej daňoví poplatníci,“ povedal Ftáčnik.

Primátor súhlasí aj s kontrolou čerpania prostriedkov na výstavbu štadióna. „Je užitočné, aby sme zodpovedali Bratislave aj celému Slovensku, prečo tie náklady boli také vysoké,“ uviedol Ftáčnik.

Mesto tvrdí, že potrebuje pre ZŠ Ondreja Nepelu ešte 30 miliónov eur. Pôvodne mal stáť 75 miliónov eur, náklady na dostavbu dosiahli napokon 96 miliónov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu