Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Simon o Ficovi: Honba za mocou a nostalgia za funkciou

Zsolt Simon
Zsolt Simon

BRATISLAVA - Použitie intervenčných zásob obilia na humanitárne účely bolo ešte rozhodnutím Ficovej vlády. Tvrdí to vo vyhlásení minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Kritiku opozičného Smeru-SD namierenú proti humanitárnej pomoci preto odmieta. "Naše rozhodnutie smeruje predovšetkým k vynaloženiu maximálneho úsilia na pomoc občanom Slovenska, ktorí ju potrebujú - sociálne slabým, zdravotne a telesne postihnutým či deťom v detských domovoch. Som presvedčený, že správanie expremiéra Fica svedčí o jeho vytrvalej túžbe po moci a taktiež o jeho neprekonateľnej nostalgii za funkciou predsedu vlády," konštatuje Simon vo vyhlásení.

Podľa Simona by pritom Fico vo funkcii premiéra zrejme rozhodol o tom, aby túto pomoc nevyužilo Slovensko, ale aby ju poslalo do ktorejkoľvek inej členskej krajiny Európskej únie. "Kritika použitia intervenčných zásob pre potreby Slovenska zo strany pánov Fica a Becíka ma rozhorčila a nedovolím, aby sa toto obilie dostalo do inej krajiny. Kritiku, že hľadáme možné cesty, ktoré by uľahčili život ľuďom v hmotnej núdzi, by som od ľavicového politika neočakával ani v najhoršom sne. Zdá sa, že u expremiéra víťazí honba za mocou nad schopnosťou konať a myslieť konštruktívne,“ tvrdí Simon.

Podľa Fica vláda ukázala svoju neschopnosť a nekompetentnosť a rozdávanie potravín pre nízkopríjmové rodiny je trápne a ponižujúce. Podľa neho by sa mala zamerať na opätovné zníženie DPH či na vrátenie sa k 6-percentnej DPH na predaj z dvora.

Rast spotrebiteľských cien podľa očakávaní v úvode roka akceleroval. Medziročne boli totiž podľa údajov Štatistického úradu ceny na Slovensku v januári vyššie o 3 %, kým decembrová medziročná inflácia dosiahla 1,3 %. Medzimesačne v januári oproti decembru spotrebiteľské ceny merané národnou metodikou vzrástli o 1,9 %, kým v decembri oproti novembru stúpli o 0,3 %. V medziročnom porovnaní rástli najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré boli v januári vyššie o 6,1 %.

"Podľa očakávaní sa pod zrýchlenie inflácie podpísali na jednej strane globálne faktory, ako rast cien potravín a pohonných hmôt, na druhej strane domáce faktory ako zvyšovanie dane z pridanej hodnoty a regulovaných cien,“ uviedol po zverejnení údajov analytik ING Bank Eduard Hagara.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu