Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na čele Opery SND P. Mikuláš a baletu M. Radačovský

Historická budova Slovenského národného divadla
Historická budova Slovenského národného divadla

BRATISLAVA - V dvoch súboroch Slovenského národného divadla (SND) príde k zmenám vo vedení. Ako informovala agentúru SITA Zuzana Golianová, od septembra sa novým riaditeľom Opery SND stane jej dlhoročný sólista a pedagóg na VŠMU Peter Mikuláš (52). Šéfdramaturgom opery bude Slavomír Jakubek. Doterajší riaditeľ Marián Chudovský, ktorý viedol Operu SND štyri roky, zostane v súbore ako režisér.

Emila Bartka na pozícii riaditeľa Baletu SND vystrieda od polovice októbra popredný svetový tanečník a choreograf Mário Radačovský (35), ktorý má v súčasnosti záväzky na niekoľkých svetových scénach. Šéfdramaturgičkou baletu bude od 1. septembra Miroslava Kovářová, riaditeľka festivalu Bratislava v pohybe.

Riaditeľom Činohry SND zostáva režisér Roman Polák (48) a dramaturgiu aj naďalej povedie Darina Abrahámová. Okrem personálnych zmien čakajú SND od septembra aj organizačné zmeny, ktoré budú prebiehať v niekoľkých etapách.

Nový šéf opery - Peter Mikuláš spieval v európskych operných domoch v Ríme, Berlíne, Hamburgu, Amsterdame, Monaku, Viedni a vystupoval aj na javisku newyorskej Metropolitnej opery či v Carnegie Hall. Riaditeľ Baletu SND Mário Radačovský začínal na domácej scéne Baletu SND, kde bol tri roky sólistom. V holandskom Netherlands Dance Theatre pôsobil sedem rokov pod vedením choreografov svetového baletu - Jiřího Kyliána, Matsa Eka a Williama Forsytha. Od roku 1999 je hlavným sólistom súboru Les Grands Ballets Canadiens v Montreale.

Roman Polák po absolvovaní školy v roku 1982 pôsobil v Štátnom divadle v Košiciach a od roku 1984 v Divadle SNP v Martine. Od roku 1990 intenzívne spolupracoval s divadlom Astorka-Korzo´90 a neskôr sa stal jej umeleckým šéfom. V rokoch 2000 až 2002 zastával funkciu umeleckého šéfa činohry Štátneho divadla Košice. Do SND nastúpil ako riaditeľ činohry v tomto roku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu