Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

RTVS hrozia exekúcie a zastavenie výroby, tvrdí Zemková

Miloslava Zemková
Miloslava Zemková

BRATISLAVA - V prípade, že RTVS nedostane mimoriadnu pomoc od štátu na oddĺženie, prípadne vykrytie straty, hrozia jej exekúcie a napokon zastavenie výroby.

Na dnešnom brífingu to povedala generálna riaditeľka Miloslava Zemková.

"Čo by sa stalo, keby nedošlo k realizácii pomoci od štátu? Nastúpi jedna exekúcia, druhá exekúcia, zastaví sa výroba a o verejnoprávnych médiách môžeme hovoriť v minulosti," konštatovala.

Problémom sú dlhy, ktoré RTVS zdedila po STV, vrátane súdnych sporov. Najmä v prípade sporu so štúdiom Omega považuje exekúciu za reálne riziko v blízkej budúcnosti.

"Čísla sú dosť jasné, budú súvisieť s tým, čo pochopí štát ako reštrukturalizáciu, či je to len vykrytie dlhu, alebo aj čiastočné vykrytie straty, o tom budeme rokovať," dodala s tým, že ministrovi financií ani ministrovi kultúry nechce cez médiá odkazovať sumy.

Zemková predpokladá, že Ivan Mikloš, s ktorým sa pozná dlhé roky, bude určite podmieňovať pomoc konkrétnym a efektívnym projektom reštrukturalizácie. Neočakáva preto úspech rokovaní hneď na prvom stretnutí, predpokladá však, že verejnoprávne médiá napokon šancu od štátu dostanú.

V opačnom prípade by na dlhy STV doplatil aj SRo, keďže obe médiá sú súčasťou jedného subjektu. "Do polroka by malo byť absolútne jasné, či štát tejto inštitúcii pomôže," dodala.

Dlh RTVS, ktorý táto inštitúcia zdedila po STV, Zemková odhaduje na 18 miliónov eur a celkovú stratu na 43 miliónov eur. "V tom ešte nie sú započítane straty dcérskych spoločností," zdôraznila.

RTVS sa podľa nej pripravuje na rozsiahle šetrenie výdavkov. "Najprv musíme vytvoriť korporátne riadenie, potom druhý stupeň riadenia, do tohto procesu zainteresovať všetkých," povedala Zemková, ktorá chce podľa sojich slov úzko spolupracovať tak s Radou RTVS, ako aj so zamestnancami rádiotelevízie. "Šetriť budeme nie len na ľudských zdrojoch, lebo to je najhoršie možné šetrenie. Budeme šetriť na priestorových riešeniach, na zmluvách a iných riešeniach toho, čo platíme a neplatíme," povedala.

Čo sa týka priestorových riešení, do budúcnosti nevylučuje ani výstavbu nového spoločného centra rozhlasu aj televízie."Rozpočet určite nebude od začiatku vyrovnaný, bude to krízový rozpočet. Bude treba riešiť viacero vecí, ktoré RTVS zdedila," povedala Zemková s tým, že rozpočet bude schvaľovať Rada RTVS.

Ako uviedla k novozovenej rade, osobne pozná "asi troch - štyroch" členov rady, ktorí v minulosti pôsobili buď televízii, alebo rozhlase a považuje ich za odborníkov.

"Bez rady sa v základných strategických nástrojoch riadenia nepohneme," uzavrela riaditeľka RTVS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu