Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Týždeň po povodni ľudia stále likvidujú škody

V Betliari pod zbrojnicou miestni opravujú brehy potoka, ktoré zničila prívalová voda.
V Betliari pod zbrojnicou miestni opravujú brehy potoka, ktoré zničila prívalová voda.

GEMER - Prírodný živel spustošil, čo sa dalo. Voda zaplavila pivnice, lámala mosty a znečistila studne, vietor ničil stromy. Týždeň po povodni sa ľudia v Rožňavskom okrese zo škôd, ktoré spôsobila, spamätávajú len pomaly. S obavami sledujú oblohu a opravujú, čo sa ešte dá.

„Podobnú veľkú vodu si pamätám len z detstva. Presne pred 50. rokmi sa obcou taktiež prehnala potopa. Teraz nám zničila štyri mosty. Hoci pomáhajú všetci, chýbajú nám najmä mechanizmy,“ vraví starostka Čučmy Anna Šomajová. Odrezaný od sveta ostal Vojtech Erdödi (47): „Prišli sme o mostík, slúži nám len narýchlo postavená lávka.“ Jeho sused Karol Gyenes (27) sa na druhý breh dostane len tak, že potok preskočí: „Otec je o barlách, autom z dvora nevyjdem!“ Veľká voda vykonala dielo skazy aj v okolí Betliara. Zničila oporný breh potoka pod zbrojnicou, zaliala časť kaštieľa a celý park Andrássyovcov. „Dažďu s vetrom, ktorý sa oprel do stromov, padlo za obeť vyše 20 storočných hrabov, líp i smrekov. Povyvracalo ich aj s koreňmi. Škody sú miliónové!“ hovorí lesný inžinier Ján Rabas.

V Joviciach zatopilo pivnice a voda znečistila studne. „Keďže nemáme vodovod, zakúpili sme čerpadlo a čistíme jednu po druhej. Voda bola kalná ako burčiak! Zatiaľ sme odkázaní na pitnú vodu z cisterny,“ doplnil starosta František Barci. Škody v okrese vyčísľujú priebežne, určite však presiahnu 30 miliónov. Záplavy totiž narobili problémy aj v Štítniku, Krásnohorskej Dlhej Lúke, Kobeliarove, Rochovciach a Slavoške, kde zničilo aj cesty.

ĎALŠIE ZNEČISTENÉ STUDNE
MUĽA - Vodu z približne 30-ich znečistených studní odčerpávajú hasiči v obci Muľa (okres Veľký Krtíš). Kontamináciu vody spôsobila povodeň, ktorá postihla obec pred týždňom. Niekoľko osôb malo po jej požití dokonca črevné problémy. „Po odčerpaní vody a kalov bude treba studne ešte vydezinfikovať, aby nehrozila nová nákaza,“ uviedol šéf hasičov. Keďže v obci nie je vodovod, obyvatelia sú na studne odkázaní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu