Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

O vláde Smeru so SNS sa hovorilo aj v pléne europarlamentu

Európsky parlament
Európsky parlament

BRATISLAVA - Vládna koalícia Smeru-SD so SNS a ĽS-HZDS rozvírila hladiny v európskych politických debatách. Dnes, keď socialistická frakcia v Európskom parlamente (EP) diskutovala so šéfom Smeru Robertom Ficom a po stretnutí konštatovala, že sa "dohodli, že sa nedohodnú", sa k povolebnej situácii na Slovensku vyjadrovali aj viacerí europoslanci priamo na rokovaní EP.

Maďarský poslanec József Szájer z najsilnejšej frakcie Európska ľudová strana - Európski demokrati (EPP-ED) odkázal šéfovi socialistickej frakcie Martinovi Schulzovi, že ak chce hovoriť o demokratických hodnotách, mal by si najskôr urobiť poriadok vo vlastnej strane. Členom Strany európskych socialistov (PES) je aj Ficov Smer-SD, stále pravdepodobnejšie však vyzerá, že ho stade na protest proti spojenectvu so SNS vylúčia alebo mu pozastavia členstvo.

Ak chce Európa presadzovať demokratické hodnoty, mala by sa pozrieť na Slovensko, "kde sa v novej vláde nachádza strana, ktorej hlavným zámerom je napádanie menšín, najmä maďarskej a rómskej menšiny, a tiež napádanie homosexuálov", povedal v stredu v pléne EP Szájer.

Schulz sa v rozprave priamo problému Slovenska nedotkol. V reakcii na priority fínskeho predsedníctva, ktoré poslancom predstavil fínsky premiér Matti Vanhanen však hovoril o "dobe, keď v EÚ existujú pravicovo-populistické až fašistické vlády, ktoré potom sedia priamo v Rade". Aby sa takýmto situáciám dalo v budúcnosti predísť, je podľa Schulza potrebné prijať európsku ústavu, ktorá by mala členské krajiny zaväzovať k dodržiavaniu ľudských a občianskych práv.

Slovensko v rozprave spomenul aj nemecký poslanec za frakciu Zelení/Európska slobodná aliancia Daniel Marc Cohn-Bendit. Na slová Vanhanena o európskej politike hodnôt reagoval, že "v súčasnosti je otázne prepojenie týchto hodnôt s realitou", keďže môže nastať "situácia ako na Slovensku, kde sa socialisti spoja s nacionalistami, alebo v Poľsku a v Holandsku, kde je pri moci extrémna

Novovymenovaný slovenský premiér Fico síce v stredu v Štrasburgu šéfovi socialistickej frakcie v EP Schulzovi povedal, že "zaručí, aby bola nová slovenská vláda sociálnodemokratická", PES však naďalej trvá na sankciách voči Smeru. "Zhodli sme sa v tom, že sa nedohodneme," uviedol po stretnutí Schulz.

Fico socialistom tvrdil, že k súčasnej vládnej koalícii so SNS "nie je alternatíva". Socialisti však na stretnutí podľa Schulza argumentovali, že "v súvislosti so SNS nejde len o taktiku, ale aj o princípy, ktoré hovoria, že s takýmito stranami sa socialisti nespájajú". Schulz Ficovi pripomenul, že "koalícia Mečiara a Slotu už v minulosti ohrozila vstup Slovenska do EÚ".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu