Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Z vlaňajšej hromadnej nehody na D1 obvinili troch vodičov

V hromadnej havárii 30.12.2005 skončilo 98 vozidiel. Následkom série dopravných nehôd prišli o život štyria ľudia. Zobraziť galériu (13)
V hromadnej havárii 30.12.2005 skončilo 98 vozidiel. Následkom série dopravných nehôd prišli o život štyria ľudia.

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ obvinil z trestného činu ublíženia na zdraví 56-ročného vodiča cisterny Júliusa B. z Bratislavy a dvoch vodičov kamiónov z Litvy 48-ročného Vladimíra V. a o rok mladšieho Václava A., ktorí 30. decembra 2005 mali z nedbanlivosti spôsobiť na diaľnici medzi Bratislavou a Trnavou dopravné nehody, pri ktorých zahynuli ľudia.

"Vodiči nákladných vozidiel neprispôsobili rýchlosť jazdy najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať," uviedla dnes pre TASR bratislavská policajná hovorkyňa Alena Toševová. V hromadnej havárii skončilo 98 vozidiel. Následkom série dopravných prišli o život štyria ľudia, päť sa zranilo ťažko a 11 ľahko. Škodu na vozidlách experti vyčíslili na viac ako 15 miliónov korún.

Štyridsaťtonová cisterna s pohonnými látkami narazila do stredového betónového zvodidla a odtiaľ spadla na osobné vozidlo Peugeot 205, kde zahynul 23-ročný vodič, 18-ročná a 44-ročná spolujazdkyňa a ďalší 49-ročný spolujazdec sa zranil ťažko. Do sanitky, ktorá viezla štyri pacientky, narazili dva za sebou idúce ťahače s prívesmi z Litvy. Prívesy zachytili i ďalšie vozidlá. Na následky zranení pri nehode 62-ročná žena prevážaná v sanitke podľahla. Ďalšie tri pacientky a vodič sanitky utrpeli ťažké zranenia. Vodičovi ťahača s cisternovým návesom hrozí trest odňatia slobody od troch do desiatich rokov, vodičom litovských kamiónov tresty odňatia slobody až na päť rokov.

Znalec z odboru cestnej dopravy pri objasňovaní príčin nehody zistil chyby na brzdiacom zariadení cisternového návesu. Tie však podľa znalca nemali z technického hľadiska podstatný vplyv na vznik a priebeh dopravnej nehody vzhľadom na rýchlosť vozidla (79 km/h) tesne pred nehodou a poveternostné podmienky v čase nehody, keď husto snežilo a fúkal silný nárazový vietor. Na litovských ťahačoch s prívesmi sa vyskytli chyby, ktoré mohli mať podľa znalca vplyv na priebeh dopravnej nehody. Na jednom z nich boli opotrebované pneumatiky, hĺbka dezénových drážok nedosahovala minimálne predpísanú hodnotu a pravdepodobne bol vyradený z činnosti aj obmedzovač rýchlosti. Opotrebované pneumatiky boli aj na jednom z prívesov, pričom na kolesách boli použité pneumatiky rôznych značiek. Na tomto prívese expert zistil aj nízky účinok prevádzkovej brzdy, kde kolesá prednej nápravy nebrzdili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu