Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čakacia doba na novú obličku sa dá skrátiť

Dialýzou sa obličky neliečia, avšak pacientovi zachraňuje život.
Dialýzou sa obličky neliečia, avšak pacientovi zachraňuje život.

Nie je nič horšie, ako keď ochorie niekto z blízkych. Vtedy sa chod celej rodiny obracia naruby a začína kolotoč vyšetrení, hospitalizácií a liečby s nádejou, že sa všetko opäť vráti do starých koľají. Ako sa dá skvalitniť život pacientom, ktorí sú odkázaní na dialýzu?

Fungovanie obličiek je pre ľudský organizmus veľmi dôležité. Nielen kvôli tomu, že odstraňujú odpadové látky z krvi, regulujú množstvo vody a minerálnych látok v tele a produkujú dôležité hormóny, ale závisí od nich aj správne fungovanie ďalších orgánov. Pri ich zlyhaní má takýto človek dve možnosti - buď dialýzu, alebo transplantáciu.

Chronické ochorenie obličiek
Keď trvá porucha funkcie obličiek dlhšie ako 3 mesiace, stáva sa chronickou. Jej vznik môže mať niekoľko príčin, ako napríklad cukrovka, vysoký krvný tlak, obličkové kamene, infekcie močových ciest alebo vrodené či dedičné choroby. Postupom času však obličky môžu zlyhať úplne, takže ďalší život pacienta je možný aj vďaka dialýze. V súčasnosti je na Slovensku okolo 3 000 ľudí, ktorí musia do dialyzačných centier dochádzať 10 až 15 rokov.

Aké je ďalšie riešenie
Najlepším riešením pre dialyzovaných pacientov je získať novú obličku, čím by sa ich život skvalitnil a predĺžil. Transplantácia je možná buď od mŕtvych, alebo od žijúcich darcov. Vhodných obličiek od mŕtvych darcov je však čím ďalej menej, preto je dôležité zvýšiť počet príbuzenských transplantácií. Na Slovensku na zákrok čaká okolo 750 pacientov, avšak podľa prof. Jána Brezu, primára transplantačného centra v Bratislave, sa ročne vykoná iba 120 až 130 operácií, z čoho len minimálny počet je príbuzenských darcov.

Darovanie orgánu príbuzným
Ak sa rozhodnete darovať obličku, musíte dosiahnuť 18 rokov. A nemusí ísť iba o pokrvný vzťah - teda (matka, otec, deti, starí rodičia, súrodenci), ale možné je darcovstvo osobe, ku ktorej vás vedie dokázateľne blízky a dlhodobý vzťah (manžel, manželka, druh či družka). „Transplantácia obličky od žijúceho darcu prináša obrovské výhody. Ide napríklad o lepšie prežívanie darovanej obličky, možnosť okamžitého transplantovania, čím sa zníži doba čakania na vhodného darcu, ako aj lepšie hojenie,“ uviedla MUDr. Eva Lacková, vedúca lekárka transplantačného centra v Banskej Bystrici.

Kritériá pre darcovstvo
Je dôležité, aby mal potenciálny darca dobrý zdravotný stav, obidve dobre fungujúce obličky a jeho krvná skupina sa musí zhodovať s príjemcovou. U mnohých však vznikne pochybnosť, či sa aj po darovaní orgánu môžu naďalej venovať takým činnostiam ako predtým. „Jedna oblička na bežný život postačuje,“ hovorí prof. Ján Breza. Zanedbateľné je tiež riziko úmrtia počas zákroku či prípadných pooperačných komplikácií.

Ako sa dozvedieť viac
Keďže o možnosti transplantácie obličky medzi príbuznými vie iba veľmi málo ľudí, na Slovensku začala fungovať kampaň Oblička nad zlato. Prostredníctvom nej sa môžete dozvedieť o možnostiach liečby pri chronickom ochorení obličiek, nedostatku orgánov, rizikách pre pacienta aj darcu, ako aj samotnej transplantácii. Bližšie informácie vám počas pracovných dní poskytnú tiež na infolinke 0918 610 666, ale získať ich môžete aj na stránke oblickanadzlato.sk

Príznaky ochorenia
- človek sa cíti veľmi unavený a má málo energie
- problémy s koncentráciou
- nespavosť a nechutenstvo
- v noci sú časté svalové kŕče
- opuchnuté chodidlá, členky a okolie očí (hlavne ráno)
- suchá citlivá pokožka
- potreba častého močenia

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu