Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Povodne na Slovensku: Kopčanom hrozí čiastočná evakuácia, situácia v Myjave sa zlepšila

Zobraziť galériu (6)

BRATISLAVA - Hladiny vodných tokov v noci na dnes pokračovali v stúpaní. Kritická situácia je na rieke Morava, kde pri obci Kopčany hladina dosahuje takmer úroveň koruny hrádze, rieky však výrazne stúpli aj na východe Slovenska. Vyplýva to z údajov na internetovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) a informácií, ktoré ČTK získala zo Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP).

Podľa Pavla Virága z bratislavskej pobočky SVP bude Morava dnes naďalej stúpať a obyvateľov Kopčian pri Skalici pripravujú na čiastočnú evakuáciu. Vodohospodári sú na mieste a spevňujú hrádzu, informoval ČTK. Ďalšia voda do Moravy pribudne z prítoku Dyje, ktorá stúpa na území Česka, podľa Virága by však Morava nemala zaplaviť žiadne obce.

Hranicu tretieho stupňa v noci na dnes presiahol podľa SHMÚ aj Váh pri Hlohovci. Podľa hovorkyne mesta Evy Uhrákovej sa však do mesta voda nevyliala a nezaznamenali ani priesaky z hrádze. Na území mesta podľa nej tretí stupeň povodňovej aktivity nevyhlásili.

Na východe Slovenska na niektorých miestach potoky zaplavili záhrady aj pivnice, povedal ČTK Ondrej Handzok z košického SVP. Potok sa podľa neho rozvodnil v Jasove pri Košiciach a problémami zaznamenali aj v niektorých obciach v okrese Svidník. Tretí stupeň povodňovej aktivity v noci vyhlásili na Toryse v Košických Olšanoch, Uhu pri Lekárovciach, Ladomírke pri Svidníku aj na Topli pri Hanušovciach, povedal ČTK Handzok.

S povodňami zápasia aj obyvatelia susedných krajín vrátane Česka. V Znojme a okolí pokračuje evakuácia, ktorá by mala postihnúť približne 10.000 ľudí.


V Myjave sa situácia zlepšila, rieka už neohrozuje mesto
Povodňová situácia v meste Myjava sa podstatne zlepšila, mesto uvažuje o odvolaní III. stupňa povodňovej aktivity. Podľa zástupcu primátora Jána Lehotaya vďaka tomu, že prestalo pršať, klesla hladina v celom toku rieky Myjava a jej prítokoch. Rieka kulminovala v stredu podvečer. V meste začali vtedy s evakuáciou obyvateľov, ktorá sa mala týkať 10 až 12 domov v najviac ohrozenej miestnej časti Turá Lúka. Mesto ľudí presviedčalo, aby odišli zo svojich domov a pripravilo pre nich ubytovanie v internátoch. Podľa Lehotaya tri rodiny odišli k príbuzným, jednu mladú rodinu mesto ubytovalo vo vlastnom byte. Ostatní sa v domoch rozhodli zostať, keďže hladina vody začala klesať. Podľa Lehotaya voda zo zatopených lokalít už poodtekala, počas dneška ju budú s pomocou hasičov odčerpávať z pivníc a odstraňovať nánosy. "Predpokladáme, že sneh sa bude topiť, ale rieka už nebude tak stúpať," povedal viceprimátor.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu