Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Povodňová situácia na Slovensku sa zhoršuje, v Jablonici sa vyliala Myjava

BRATISLAVA - Povodňová situácia na Slovensku sa zhoršuje. Na rieke Morave je vyhlásený najvyšší tretí stupeň povodňovej aktivity a rozvodnená riečka Myjava zaplavila niekoľko záhrad a jeden rodinný dom v obci Jablonica na západe Slovenska. ČTK to potvrdili vodohospodári a starostovia obcí. Hladiny riek môžu podľa vodohospodárov v priebehu dňa naďalej stúpať pre pokračujúce dažde.

Najvyšší stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený na rieke Morava, zatiaľ však podľa Pavla Virága z bratislavského závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) povodne nehrozia. Na Myjave sa voda vyliala, pretože nemá regulované brehy a na ich úpravu chýbajú peniaze, vysvetlil Virág. O takmer 40 centimetrov stúpla od utorka Morava pri obci Vysoká pri Morave, ale podľa starostu Ivana Klasa je situácia zatiaľ pokojná.

Vyššia je aj hladina Dunaja, za posledný deň stúpla takmer o pol metra. V Bratislave ráno podľa internetovej stránky SVP dosiahla 665 centimetrov. Na východe Slovenska je situácia najvážnejšia na Východoslovenskej nížine, 3. stupeň povodňovej aktivity hrozí na Toryse. Kvôli dažďom na Ukrajine stúpa aj Bodrog a Tisa, povedal ČTK Ondrej Handzok z košického závodu SVP.

Lepšia situácia je na iných východoslovenských riekach, pretože vodné nádrže Veľká Domaša a Zemplínska Šírava sú naplnené len na 86 respektíve 66 percent a majú teda rezervy na zachytenie stúpajúcich vôd, dodal Handzok.

Zrážky okolo 30 milimetrov očakávajú vodohospodári aj v Tatrách a to by mohlo urýchliť topenie snehu a následne rozvodniť rieky, povedal Handzok. Situácia sa upokojila na Velickom potoku v Poprade, kde predchádzajúce dva dni blokovali tok ľady a voda sa vyliala do okolia. Vodohospodári podľa Handzoka povyberali ľady bagrom na breh a prúd uvoľnili.

Stúpla však voda v ďalšom popradskom potoku - Slavkovskom. Zamestnanci mesta už okolo potoka naukladali podľa hovorkyne Popradu Zuzany Pojedincovej 50 vriec s pieskom.

Horšia situácia ako na Slovensku je v Česku, tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili na približne 30 riekach. V Nemecku sa v rozvodnenej rieke utopilo trojročné dieťa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu